Direct naar artikelinhoud

Appel van Magritte haalt 5,1 miljoen euro

Op een veiling van Sotheby's, woensdagavond in Parijs, haalde het schilderij La grande table van de Belgische surrealist René Magritte 5,1 miljoen euro.

La grande table werd licht boven de hoogste schatting verkocht (3 à 5 miljoen euro) en betekent een record voor de Belgische surrealist op een Franse veiling. Het werk beeldt een versteende appel uit, een motief dat Magritte vaak verkend heeft vanaf de jaren 1950. Het werd gekocht door een Europese privéverzamelaar. Het schilderij is afkomstig uit de kunstcollectie van de Belgische verzamelaars Zaira en Marsel Mis. Die verzameling werd in haar geheel op de markt gebracht en geveild voor een totaal bedrag van negentien miljoen euro. Sotheby's spreekt van het grootste evenement van het Parijse veilingseizoen.

Van Andy Warhol werd Four Multicolored Marilyns- een serie zeefdrukken op doek - geveild voor 3,2 miljoen euro. De reeks, waarin Warhol een van zijn geliefde iconen, filmster Marilyn Monroe, uitbeeldde, haalde de tweede hoogste prijs van de veiling en meer dan het dubbele van de hoogste schatting.

Warhol haalde het nipt van een mobiel van Alexander Calder uit 1961. Dat werd afgehamerd op iets meer dan 3,03 miljoen euro. Verzamelaarster Zaira Mis is haar leven lang een belangrijke promotor geweest van de jonge Italiaanse kunst uit de jaren 60 en 70: ze verzamelde topkunstenaars als Fontana, Burri, Manzoni, Adami, Penone en Boetti.

Het werk van Lucio Fontana, Concetto Spaziale, New York 8(1962), werd geveild voor 1,08 miljoen euro, terwijl een van de vroegste tapijten van de Italiaanse arte povera-kunstenaar Alighiero Boetti een bedrag van 300.750 euro haalde.

Een ander werk van René Magritte, La Parure de l'orage (1927) haalde meer dan 1 miljoen euro. Het zal volgend jaar te zien zijn in de grote expoMagritte: The Mystery of the Ordinary 1926-1938 in het MoMA van New York. De expo reist in 2014 door naar The Art Institute of Chicago. Op de veiling in Parijs haalde een tekening van Picasso 696.750 euro. Die was op maximaal 120.00 euro geschat.