Direct naar artikelinhoud

16.000 jobs weg door faillissementen dit jaar

Nooit eerder gingen in een septembermaand meer bedrijven failliet: 1.190. Het aantal jobs dat door die faillissementen verloren gaat, stijgt ook sterk. Dit jaar zijn dat er al 15.956.

Het cijfer voor september is een record. In september vorig jaar legden 1.161 bedrijven de boeken neer. De cijfers komen van handelsinformatiekantoor Graydon. Het aantal bedrijven dat over de kop ging sinds begin dit jaar bedraagt 7.959. Dat is 4,5 procent meer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Het grootste aantal faillissementen doet zich voor in de horeca, gevolgd door de bouw. Volgens Graydon is er een uitdieping en verbreding aan de gang van de faillissementencyclus. De sectoren die leveren aan de consumentgerichte branches voelen nu de klappen van de crisis: de groothandel, de sector van de zakelijke dienstverlening en de transportsector.

Steeds meer nv's en grotere ondernemingen komen onder druk. Nu al gingen meer bedrijven met meer dan 100 werknemers failliet dan over heel 2011. Daardoor stijgt het aantal jobs dat op de tocht komt sneller dan het aantal faillissementen. Met 15.956 verloren jobs noteert Graydon ten opzichte van vorig jaar een stijging van 14 procent. Het grootste faillissement van de afgelopen maand was dat van het metaalbedrijf Sleurs Industries uit Balen. Daar verliezen 79 mensen hun baan.

Graydon waarschuwt dat de komende maanden zich erg zwaar aankondigen en dat zeer waarschijnlijk de kaap van 11.000 faillissementen zal worden gehaald. Daarvoor wordt een rist redenen aangehaald: het verslechterende betaalgedrag, de economische malaise, de twijfels over de euro, het lage ondernemersvertrouwen, de vaststelling dat steeds meer kmo's hun reserves hebben uitgeput, het uitstel in aankoopbeslissingen en de moeilijkheid om nog kredieten te krijgen.

Lastenverlaging

De hoge faillissementscijfers zijn pijnlijk voor de ondernemers, maar ook voor het beleid dat de situatie duidelijk niet ernstig genoeg inschat. Dat zegt ondernemersorganisatie Unizo in een reactie. Volgens Unizo kreeg Tussenstap, hun hulplijn voor zelfstandige ondernemers in moeilijkheden, dit jaar tot en met juli al 989 hulpaanvragen van ondernemers met schulden die onbeheersbaar zijn geworden.

De organisatie pleit voor een doorgedreven lastenverlaging, een versoepeling van de kredietverlening en een snelle omzetting van een Europese richtlijn inzake laattijdige betalingen.

Vooral in Vlaanderen

Ook volgens het NSZ, het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, zijn de hoge faillissementscijfers enkel te stoppen door structurele ingrepen, met in de eerste plaats een vermindering van de lasten op arbeid.

Een regionale opsplitsing leert dat vooral Vlaanderen harde klappen krijgt. De voorbije maanden bleek al dat de toename van het aantal faillissementen zich vooral doorzet in Vlaanderen en ook in september was dat niet anders.

In vergelijking met de eerste negen maanden van vorig jaar werden over dezelfde periode dit jaar binnen het Vlaams gewest 9,5 procent meer faillissementen geteld.

Ook in Brussel was er een stijging (+2,77 procent), maar in Wallonië is er een daling met 2,4 procent waar te nemen.