Direct naar artikelinhoud

Mislukking klimaattop kost 1.000 miljard dollar

De mislukking van de klimaattop eind vorig jaar in Kopenhagen zal de wereld minstens 1.000 miljard dollar extra kosten. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap in zijn jaarlijkse rapport.

Vorig jaar schatte de intergouvernementele organisatie die de belangen van de geïndustrialiseerde landen vertegenwoordigt, de noodzakelijke bijkomende investeringen op het vlak van energie tegen 2030 nog op 10.500 miljard dollar (7.600 miljard euro). Nu is dat 11.600 miljard dollar (8.400 miljard euro). De extra investeringen zijn nodig om het energiebeleid van de verschillende landen om te gooien en ‘onherstelbare schade’ voor het klimaat te vermijden.

Mocht de niet-bindende afspraak die in Kopenhagen is gemaakt om de stijging van de temperatuur op aarde te beperken tot twee graden op een voorzichtige manier worden gerealiseerd, zo stelt het IEA, dan zou de vraag naar fossiele brandstoffen blijven toenemen en de temperatuurstijging in bedwang houden moeilijker worden.

Volgens het IEA moet er een ‘diepgaande transformatie’ van het wereldwijde energiesysteem komen om de CO2-uitstoot in die mate terug te dringen dat de stijging van de temperatuur op aarde beperkt blijft tot twee graden. Het agentschap meent dat de aangekondigde engagementen verre van voldoende zijn.

Net omdat er tot nu toe te weinig inspanningen zijn geleverd in de strijd tegen de opwarming van de aarde lopen de kosten op. Na 2020 zullen veel scherpere en dus ook duurdere maatregelen nodig zijn. Er zal ongeveer 18.000 miljard dollar nodig zijn aan investeringen in klimaatzuinige technologie in de periode tussen 2010 en 2035.

Nog volgens het rapport van het IEA wordt China, ’s werelds grootste uitstoter van broeikasgassen, de marktleider op het vlak van die klimaatvriendelijke technologie. “Dat zal voor prijsdalingen in de hele wereld zorgen”, aldus het IEA. (BDB)