Direct naar artikelinhoud

Bart Cannaerts eerste grote transfer van Tom Lenaerts

Amper twee weken na zijn vertrek bij Woestijnvis haalt Tom Lenaerts een eerste grote vis binnen. Bart Cannaerts, dit voorjaar nog te zien als presentator van De Pappenheimers op VIER, gaat aan de slag bij Panenka, het nieuwe productiehuis dat Lenaerts uit de grond stampt.

Een precieze datum voor een eerste werkdag is er nog niet. Naar een geschikte locatie waar Panenka kantoor kan houden, is het ook nog even zoeken. En wie precies de collega's worden, is ook nog niet helemaal duidelijk. "Dat is precies wat me aantrekt in dit verhaal", zegt Bart Cannaerts. "Het gevoel er van bij het begin bij te zijn vind ik heel leuk." Cannaerts weet waarover hij praat. Een paar jaar geleden stond hij immers mee aan de wieg van Shelter, het productiehuis waarvoor hij meewerkte aan Benidorm Bastards en Wat als?.

Van Shelter ging het naar Woestijnvis, waar Cannaerts binnengehaald werd als presentator van De Pappenheimers. De kijkcijfers van dat programma vielen tegen en er kwam behoorlijk wat kritiek op de presentatiestijl van Cannaerts, al heeft dat zijn beslissing om naar Panenka over te stappen niet beïnvloed, zegt hij. "Ik vond De Pappenheimers heel leuk om te doen. Ik had er ook graag nog een seizoen bij gedaan. Maar het Panenka-project sprak me zo aan en dus heb ik mijn buikgevoel gevolgd." Een vertrek bij Woestijnvis is dat technisch gezien niet. "Ik ben een kleine zelfstandige", legt Cannaerts uit. "Ik had wel een contract bij Woestijnvis voor de duur van De Pappenheimers, maar dat is al sinds januari afgelopen. Sindsdien werk ik als freelancer mee aan Geubels en de Belgen."

Bij Panenka wil Cannaerts zich ontpoppen als manusje-van-alles. "Programma's bedenken, research doen en 's middags om broodjes gaan, het hoort er in een klein productiehuisje allemaal bij." Welke programma's dat op zal leveren, valt nog te bezien. "Bij Shelter hebben we ons van bij het begin toegelegd op comedy, dat is deze keer niet het geval. Alles kan, zo lang wij het maar leuk vinden om te doen." Of Cannaerts nog uitgespeeld wordt als schermgezicht, is ook nog geen uitgemaakte zaak. "We gaan alleszins niet rond de tafel zitten met de expliciete bedoeling een programma voor mij te bedenken. Ik hoef niet per se met mijn kop op het scherm. De Pappenheimers heeft me trouwens geleerd dat er niet meteen een presentator van wereldniveau in mij verscholen zit. Maar als er een programma uit onze hoofden komt waarin ik een rol zou kunnen spelen, waarom dan niet?" Dit najaar is Cannaerts sowieso nog op tv te zien, als jurylid in De slimste mens.

Vrije vogel

Bij Woestijnvis wil programmadirecteur Sam De Graeve liever niet te veel kwijt over de opmerkelijke transfer. "Bart is een vrije vogel die kan gaan en staan waar hij wil." De vraag wie De Pappenheimers nu moet presenteren wanneer het programma volgend voorjaar terugkomt, is volgens De Graeve nog niet aan de orde.

Met de komst van Cannaerts krijgt Panenka stilaan vorm. Lenaerts haalde al eerder Kato Maes bij Caviar weg. Maes was medeoprichter en managing partner bij dat productiehuis en bouwde Caviar mee uit tot een internationaal gewaardeerde producent van reclame, film en tv-reeksen.