Direct naar artikelinhoud

Hillary Clinton haalt pyrrusoverwinning in Puerto Rico

Hillary Clinton heeft de Democratische voorverkiezingen in Puerto Rico met ruim verschil gewonnen, voorspelden de Amerikaanse nieuwszenders gisteravond op basis van exitpolls. Toch maakt de zege niet veel verschil. Aangezien de Democratische partij zaterdag besliste om de stemmen uit Florida en Michigan voor de helft mee te tellen, is de nominatie zo goed als zeker onbereikbaar voor haar.

Na Puerto Rico resten nog twee voorverkiezingen. Die vinden morgen plaats in Montana en South Dakota. Verwacht wordt dat Obama in beide staten zal winnen. Die zullen hem echter niet voldoende afgevaardigden opleveren om de nominatie te grijpen.

Hoewel hij het zelf weigert toe te geven, circuleert in de Amerikaanse pers het gerucht dat Obama tientallen superdelegates achter de hand heeft die na morgen hun steun voor hem zullen uitspreken. Dat zou genoeg zijn om hem wiskundige zekerheid over de nominatie te bezorgen. De superdelegates zijn de meer dan achthonderd Democratische partijbonzen die naar eigen inzicht mogen stemmen. Volgens de schatting van CNN heeft Obama er op dit moment 327 achter zijn naam, tegenover 291 voor Clinton; 207 zijn nog onbeslist.

Wiskundige zekerheid is echter een relatief begrip in deze Democratische voorverkiezingscampagne. Gelijk welke telling van de afgevaardigden is onderhevig aan een reeks onberekenbare factoren. Zo kan Clinton alsnog hoger beroep aantekenen tegen de beslissing van haar partij over Florida en Michigan, met alle complicaties van dien.

Voor Obama is het dus vooral wachten tot Hillary Clinton haar verlies erkent. Niets wijst erop dat ze dat de komende dagen zal doen. Integendeel: door de validering van de stemmen uit Michigan en Florida, en die in Puerto Rico, bestaat de kans dat Clinton zal betogen dat ze nu in totaal de meest stemmen van de kiezer heeft gekregen.