Direct naar artikelinhoud

Zeker dertig doden bij raketaanvallen op Misrata

Raketaanvallen op de Libische stad Misrata door het leger van kolonel Kadhafi hebben aan zeker 30 mensen het leven gekost. Ongeveer 60 mensen zijn gewond geraakt. Dat stelde een man die voor een radiozender van de Libische rebellen werkt.

“Woonwijken worden intens en willekeurig beschoten. Verbrande lichamen worden naar het ziekenhuis gebracht”, zei Ahmed al-Qaeda tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Meldingen uit Misrata zijn nauwelijks te verifiëren. Misrata is het enige bolwerk van de rebellen in het westen van Libië. De stad wordt al twee maanden bestookt door de troepen van de Libische leider Moammar Kadhafi. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn in de havenstad, die voor de oorlog 300.000 mensen telde, al zeker duizend doden gevallen.

Een leider van de rebellen zei later op de dag dat de troepen van Kadhafi uit Misrata zijn verdreven, maar dat de derde stad van het land nog wel met raketten wordt bestookt. Er zouden alleen nog wat individuele militairen van Kadhafi in de stad zijn, die zich schuilhouden.

Overigens meldden rebellen zaterdag ook al dat de troepen van Kadhafi zijn verdreven. Desondanks zijn de gevechten sindsdien niet opgehouden en wordt Misrata van buiten af bestookt met raketten.

Bij een luchtaanval van de NAVO op een militair complex in Tripoli waar Moammar Kadhafi zijn residentie heeft, zijn drie personen om het leven gekomen. Er vielen 45 gewonden, meldde de Libische regering, die eraan toevoegde dat Kadhafi zelf het doelwit moet zijn geweest van het bombardement. Een functionaris die kort na de aanval buitenlandse journalisten rondleidde door de zwaar versterkte zone, sprak van een moordpoging.

Westerse gevechtsvliegtuigen bombardeerden in de nacht van zondag op maandag het complex Bab al-Aziziyah. Een kantoor van Kadhafi werd verwoest. Het is niet duidelijk waar de zelfbenoemde ‘gids van de Revolutie’ zich op het moment van de aanval bevond. Een zegsman van de regering zei later wel dat de kolonel ongedeerd en goedgehumeurd is. (VK)