Direct naar artikelinhoud

Israël baalt van intocht pro-Palestijnse activisten

Dit weekend is er in Israël een intocht van activisten die komen protesteren tegen de Israëlische bezetting. Israël is daar niet blij mee.

Is Israël nauwelijks bekomen van het prozagedicht van de 'antisemiet' Günter Grass, krijgt het land het komende weekeinde opnieuw een 'aanval' te verduren. Honderden pro-Palestijnse activisten arriveren de komende dagen vanuit Noord-Amerika en Europa op vliegveld Ben Gurion om deel te nemen aan de jaarlijkse Welcome To Palestine-activiteiten in en rond Bethlehem. De Israëlische autoriteiten hebben honderden extra politiemensen naar de luchthaven gedirigeerd. Activisten die zeggen door te willen reizen naar 'Palestina' kunnen worden teruggestuurd.

Israël ziet de 'fly-in' als een 'provocatie', maar de burgemeester van Bethlehem, de stad die onder Palestijns beheer valt, eist dat 'zijn internationale vrienden' toegang tot zijn gemeente krijgen. "Ik roep Israël op hen niet te vernederen", zei burgemeester Victor Batarseh deze week tijdens een persconferentie.

De organisatie achter de Welcome to Palestine 2012-campagne zegt dat de internationale activisten 'uit solidariteit en vriendschap' naar de Palestijnse gebieden komen. Ze zullen, zo meldt het programma, deelnemen aan een vredesconferentie, er worden bomen geplant, theatervoorstellingen gegeven en ze gaan meehelpen bij het bouwen van een school in Bethlehem.

Mazin Qumsiyeh, hoogleraar aan de universiteit van Bethlehem en een van de organisatoren, zegt dat de deelnemers 'normale mensen' zijn, die willen meemaken hoe het is om onder een bezetting te leven. "Dit zijn geen hooligans."

De gebieden die onder de Palestijnse Autoriteit vallen, minder dan 40 procent van de door Israël bezette Westbank, zijn voor internationale reizigers alleen te bereiken via Israëlisch grondgebied. De Palestijnen bezitten zelf geen luchthaven. Toegang kan alleen via het vliegveld Ben Gurion nabij Tel Aviv of vanuit Jordanië over de Allenbybrug. Deze grensovergang wordt beheerd door de Israëli's.

Vorig jaar, voorafgaand aan de vorige editie van Welcome To Palestina, hield Israël 118 Amerikaanse en Europese activisten aan op het vliegveld. Een aantal van hen mocht later alsnog doorreizen naar de Westbank. Anderen werden op een terugvlucht gezet. Onder de gearresteerden waren destijds drie Nederlanders en meer dan vijftig Belgen.

Olivia Zemor (63), die dit jaar de Franse delegatie aanvoert, zegt dat haar groep tussen de "9 en de 83 jaar oud" is. "De meerderheid is helemaal geen activist. Zij zijn tegen de bezetting. Wij willen dat Israëli's en Palestijnen in vrede naast elkaar leven, met gelijke rechten."

Rechtse Israëlische media schrijven dat de organisatie banden heeft met Hamas en de Egyptische Moslimbroeders. Op internetfora schrijven Israëli's dat 'de activisten er beter aan doen naar Syrië te gaan, om daar te demonstreren'.

Andere Israëlische media spreken van een 'hysterische' en 'overspannen' reactie van de autoriteiten, 'die het imago van Israël geen goed zal doen'. Die geluiden klonken eerder deze week ook na het afkondigen van een inreisverbod voor Günter Grass, de 84-jarige Duitse auteur die een kritisch gedicht over Israël publiceerde. De Nobelprijswinnaar van 1999 maakte gisteren bekend dat eerder Birma en de voormalige DDR hem een inreisverbod hebben opgelegd.