Direct naar artikelinhoud

PS en vakbonden knallen studie over index meteen af

Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank (NBB), presenteerde donderdag de lang-verwachte studie over de indexhervorming, maar kreeg gelijk een rode kaart. 'Aan de index wordt niet geraakt', reageerde PS-minister LauretteOnkelinx hard.

"We analyseren de hypotheses, maar nemen geen standpunt in." Coene begon opvallend voorzichtig aan de voorstelling van de NBB-studie over de indexhervorming. "Ons onderzoek wil het debat over de index objectiveren. De discussie zelf laten we over aan de sociale partners en de regering. Die moeten binnenkort zelf de gepaste conclusies trekken."

Net zoals Open Vld is de ex-kabinetschef van Guy Verhofstadt een voorstander van een indexaanpassing. Na een tijdje werd zijn uitleg minder neutraal. "Onze economie wordt door het systeem van automatische indexering sneller getroffen door een shock, zoals een stijging energieprijzen", luidde het. "Die wordt via de inflatie en de automatische indexering onmiddellijk doorgerekend in het loon."

In het NBB-rapport worden zeven indexhervormingen bekeken, zoals een indexering in centen in plaats van procenten. Volgens de NBB is het ook mogelijk wat producten uit de gezondheidsindex te halen, of een vast inflatiepercentage te gebruiken.

Zijn gevoeligste uitspraak hield Coene voor het laatst. Het argument dat een aangepaste index de koopkracht zou beïnvloeden, moet volgens hem "niet worden overdreven". Een quote die het pro-index-kamp, vooral de PS en de vakbonden, de gordijnen injaagt. De Franstalige socialisten willen absoluut niets veranderen aan de index.

Dat staat ook zo in de regeer-akkoord van Di Rupo I. "Wat mij betreft, kan er niet aan het huidige systeem geraakt worden. Dat vervult zeer goed zijn taak, namelijk de koopkracht van werknemers beschermen wanneer de prijzen stijgen", reageert PS-kopstuk Laurette Onkelinx.

"De Nationale Bank is schizofreen. Ze doet positieve vaststellingen en wil drastische maatregelen. Ze brengt de sociale vrede in ons land in gevaar. De suggesties zijn buiten proportie", deed voorzitter Thierry Giet er nog een schep bij.

Ook de vakbonden doen hun duit in het zakje. "De bedoeling van deze studie is argumenten vinden om de index te ondergraven", reageert Rudy De Leeuw, de voorzitter van de socialistische ABVV.