Direct naar artikelinhoud

Open Vld trekt ten strijde tegen 'het socialistische cultuurbeleid'

Na tien jaar 'socialistisch cultuurbeleid' vindt Open Vld het tijd om het roer om te gooien. "We staan voor een scharniermoment", meent fractieleider Sven Gatz. "De afgelopen jaren heeft de Vlaamse regering terecht meer middelen uitgetrokken voor cultuur. Maar het is een onterecht idee dat die middelen zullen blijven aangroeien." De liberalen willen meer geld voor de individuele kunstenaar en minder subsidies voor de culturele organisaties of koepels. Gatz: "Er gaat te veel geld naar de overkoepelende structuren, te veel geld naar de tussenpersonen."

Open Vld ijvert verder voor een cultuurbeleid waarin, zo benadrukte Rock Werchterorganisator Herman Schueremans, professionalisering of management geen vieze woorden zijn. Studenten in kunstopleidingen moeten lessen in economie, marketing en communicatie krijgen, de tax-shelter voor de filmindustrie moet worden uitgebreid, cultuurinvest beter worden uitgebouwd en - naar Nederlands voorbeeld - moet er een Kunstkoopregeling komen. Die geeft een renteloze lening aan kunstliefhebbers waardoor zij gemakkelijker werken kunnen aankopen. In Nederland zorgt Fortis Bank voor die 'kunstleningen' die kunnen oplopen tot enkele duizenden euro's.

Binnen de RVA moet er een gespecialiseerde afdeling komen voor kunstenaars, en ze moeten de kans krijgen om hun inkomsten te spreiden over enkele jaren bij hun belastingaangifte. Een samenwerkingsprotocol tussen de ministers van Economie, Buitenlandse Aangelegenheden, Toerisme en Cultuur moet binnenlandse artiesten vaker in het buitenland brengen. "We moeten de ambitie hebben om ooit met een Vlaamse groep in de Amerikaanse top vijf te staan", zei Schueremans. Ook het culturele akkoord met de Franse Gemeenschap, dat door communautaire spanningen nooit werd ondertekend, moet eindelijk in orde komen. "Je mag openstaande rekeningen niet vereffenen via culturele akkoorden", zei Gatz. "Het is volledig absurd om geen cultureel akkoord af te sluiten met je naaste buren." (TP)