Direct naar artikelinhoud

NAVO is klaar voor steun aan Turkije

De NAVO heeft alle plannen klaarliggen om bondgenoot Turkije te verdedigen als dat nodig mocht zijn. Dat heeft NAVO-chef Rasmussen in Brussel gezegd, in reactie op de oplopende spanningen tussen Turkije en Syrië.

Rasmussen deed zijn uitlatingen bij het begin van een tweedaagse vergadering van ministers van Defensie van de NAVO-staten. Daar staat het Turks-Syrische conflict niet op de agenda, maar het zal wel ter sprake komen. NAVO-leden zijn verplicht elkaar bij te staan als een bondgenoot wordt aangevallen.

Turkije en Syrië hebben elkaar de afgelopen dagen meermalen met mortieren en kanonnen beschoten nadat verdwaalde Syrische granaten bij Akçakale in het zuidoosten vijf Turkse burgers hadden gedood. Syrische regeringstroepen en rebellen bevechten elkaar langs de Syrisch-Turkse grens.

De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft gezegd dat Turkije alles zal doen om zichzelf te beschermen, maar geen grote operaties zal beginnen op Syrisch grondgebied zonder internationale steun. Turkije heeft maandag minstens 25 extra F-16-gevechtstoestellen gestationeerd op de luchtmachtbasis van Diyarbakir in het zuidoosten.

Het geweld in Syrië, dat na 19 maanden al aan 20.000 mensen het leven heeft gekost, gaat onverminderd door. Maandagavond werd een aanslag met een autobom gepleegd op een complex van de inlichtingendienst van de luchtmacht in een buitenwijk van Damascus. Volgens een mensenrechtengroep zijn daarbij tientallen doden gevallen.

De islamitische groep al-Nusra zegt op Facebook de aanslag te hebben gepleegd omdat in het complex tegenstanders van het regime worden opgesloten en gemarteld.

Het Syrische regeringsleger slaagde er volgens de staatstelevisie gisteren in een rebellenwijk binnen te dringen in de belegerde stad Homs. Grote delen van de wijk Khaldiyeh zouden onder controle zijn. Khaldiyeh was maandenlang in handen van de opstandelingen.