Direct naar artikelinhoud

Overloopster bezorgt Reekmans (LDD) de burgemeesterssjerp in Glabbeek

Peter Reekmans wordt burgemeester in Glabbeek dankzij CD&V-overloopster Hilde Holsbeeks. De LDD'er beloofde haar een schepenpost. Maar dat kan helemaal niet.

Vlaams parlementslid Reekmans is niet de sterkste, maar wel de slimste in Glabbeek. De kopman van de Dorpspartij vormde dinsdagavond een coalitie met de plaatselijke socialisten. In 2013 wordt eerst Jos Vicca (sp.a) een jaar burgemeester. Waarna hij voor de rest van de legislatuur wordt opgevolgd door Reekmans. Verrassend, want beide partijen haalden op 14 oktober samen maar acht zetels. Dat is normaal eentje tekort voor een meerderheid. Maar door de overstap van CD&V-verkozene Hilde Holsbeeks werd het plots wel genoeg.

Achterpoortje

Een schepenambt. Dat kreeg Holsbeeks aangeboden om haar partij dinsdag te dumpen. Ze stemde volmondig in. Alleen: wie overloopt na de stembusgang, kan geen schepen worden. Daarvoor heb je immers altijd de goedkeuring nodig van de ex-collega's. Holsbeeks was zich van geen kwaad bewust. Ook Reekmans claimt dat hij zich van geen kwaad bewust was.

"Er bestaat een achterpoortje", reageertReekmans. "We zullen Holsbeeks in de gemeenteraad laten verkiezen als OCMW-raadslid. Daarna zullen we haar daar tot OCMW-voorzitster uitroepen, waardoor ze feitelijk schepen wordt." Politicoloog Johan Ackaert van de Universiteit Hasselt weerlegt: "Dat lukt niet. Er is sowieso toestemming van de CD&V'ers nodig."

Die toestemming zal er nooit komen. De CD&V, die klaar was om een meerderheid te sluiten met Open Vld en N-VA, is razend op Reekmans en Holsbeeks. Ook de beschuldiging van omkoperij valt. "Reekmans probeerde wanhopig om burgemeester te worden", zegt Dirk Fremaut van de Glabbeekse CD&V. "Hij nam contact op met minstens twee van onze verkozenen. Hij bood hen een schepenambt aan in ruil voor hun zetel. Er gaan ook geruchten dat hij privévoorstellen deed aan Holsbeeks. Reekmans zou haar een job bezorgen op zijn secretariaat. En haar zoon zou een plaatsje krijgen bij SN Brussel Airlines. Dat heeft Holsbeeks zelf verteld tegen een aantal partijleden. Harde bewijzen hebben we nog niet", klinkt het nadrukkelijk.

Geen commentaar

Holsbeeks wou gisteren geen commentaar kwijt aan De Morgen. Reekmans ontkent alle beschuldigingen. "Ik heb Holsbeeks helemaal geen oneerlijke voorstellen gedaan." De LDD'er gaat klacht indienen wegens laster en eerroof. "Dan zullen we zien of CD&V met harde bewijzen kan komen. Ik wil zelfs mijn rekeningafschriften laten zien."