Direct naar artikelinhoud

'Knack' gaat in de fout met gemanipuleerd coverbeeld van Alexander De Croo

Alexander De Croo smeekt de Knack-lezers deze week op de cover van hun blad om op zijn partij te stemmen. Een gemanipuleerde foto, die wel behoorlijk realistisch oogt. Daarmee begeeft Knack zich op juridisch glad ijs.

Zijn partij doet het in de peilingen niet goed, maar afgaande op de Knack-cover van deze week is Open Vld-voorzitter De Croo wel heel erg wanhopig. De foto van De Croo met een pancarte met de boodschap 'Gezocht kiezers' in de hand doet wenkbrauwen fronsen. Niet in het minst bij de Open Vld-voorzitter zelf. Voor alle duidelijkheid, De Croo poseerde zelf niet met het bordje. De fotoredactie van Knack plakte zijn hoofd op een foto die ze in 2009 al van De Croo nam. Ook de tekst op het bordje werd met behulp van de computer gefabriceerd. Het resultaat van dat knip- en plakwerk oogt niettemin realistisch. En daar zijn ze bij Open Vld niet blij mee. "Het coverbeeld trekt alle aandacht weg van de boodschap die we in het interview wilden meegeven", zegt woordvoerder Tom Ongenae. "Alexander wou net duidelijk maken dat zijn focus op de verkiezingen van 2014 ligt. Dat verhaal gaat compleet verloren." De Croo zelf bleef laconiek: "What's next vrienden van @Knack? Een bord in mijn handen Photoshoppen, a la limite, maar mijn hoofd van nu op mijn lichaam van 2009???"

Hoofdredacteur Johan Van Overtveldt is zich van geen kwaad bewust. "Dit beeld past volgens ons perfect bij wat er zich in aanloop naar de verkiezingen bij Open Vld afspeelt. Het is een beeld dat opvalt en tegelijk de lading van het interview binnenin dekt." Hij spiegelt zich naar eigen zeggen aan The Economist. "Ook dat blad experimenteert op zijn cover geregeld met gedurfde, symbolische composities. Vaak ook met bekende koppen in een hoofdrol." Dat het beeld de indruk wekt dat De Croo effectief met het bewuste bordje poseerde, wil Van Overtveldt niet geweten hebben. "Dat is een kwestie van interpretatie. Voor mij is het meteen duidelijk dat die foto bewerkt is."

Van Overtveldt is er dan ook van overtuigd dat zijn blad geen schuld treft. Dirk Voorhoof, professor mediarecht aan de Gentse universiteit, houdt er een andere mening op na. "De richtlijn van de Raad voor Journalistiek is heel expliciet wanneer het over beeldbewerking gaat", legt hij uit. "Bewerkingen die de journalistieke inhoud van een beeld of document wijzigen, moeten duidelijk waarneembaar zijn. De lezer mag door beeldbewerking op geen enkele wijze misleid worden. Is dat toch het geval, dan moet bij het beeld zelf duidelijk aangegeven worden dat het om een bewerking gaat. Wanneer een ernstig informatiemagazine als Knack, dat geen traditie heeft wat beeldmanipulatie betreft, dat soort bewerkte beelden op de cover plaatst, is duiding zeker op zijn plaats", vindt Voorhoof.

Bij Knack hoeven ze zich echter weinig zorgen te maken: De Croo is niet van plan verdere stappen te ondernemen.