Direct naar artikelinhoud

Dekker en Boogerd klant bij Oostenrijkse bloedbank

De Nederlandse renners Thomas Dekker en Michael Boogerd gebruikten bloeddoping. Dat blijkt uit verklaringen van Jonathan Vaughters, ploegleider van Dekker, en uit documenten van de Oostenrijkse justitie. Boogerd en Dekker waren klanten in de Oostenrijkse bloedbank van Stefan Matschiner.

Vorige week pleitte Michael Boogerd nog voor een waarheidscommissie in het wielrennen. Maar gisteren dook de naam van Boogerd weer op in een verhaal over bloeddoping. Dat gebeurde ook al in april en mei van dit jaar. Telkens werd Michael Boogerd genoemd als een klant van Stefan Matschiner, de Oostenrijkse manager die voor een aantal renners bloeddoping regelde bij de Weense bloedbank Humanplasma.

De Nederlandse krant NRC citeerde gisteren uit een rapport van de Oostenrijkse politie als zou niet alleen Boogerd, maar ook Thomas Dekker klant zijn geweest bij Humanplasma. Het verhaal komt een dag na de uitspraak van Jonathan Vaughters dat Thomas Dekker ook aan bloeddoping deed. Vaughters is ploegleider van Dekker bij Garmin.

Dekker werd in juli 2009 twee jaar geschorst. Na nieuwe controle van een urinestaal genomen op kerstdag 2007, werd Dekker toen betrapt op gebruik van DynEpo. Dat hij ook aan bloeddoping deed, is nieuw. Dekker had het er ook niet over in zijn boek Schoon Genoeg, waarmee hij vorig jaar een streep onder een besmet verleden wilde trekken.

In zijn boek heeft Dekker het ook over zijn goede band met Michael Boogerd. "De laatste jaren zijn we heel goede maatjes geworden. We deelden altijd de hotelkamer en hielpen elkaar overal. Ik heb veel van hem geleerd", schreef Dekker naar aanleiding van het afscheid van Boogerd in april 2008.

Volgens het proces-verbaal van de Oostenrijkse politie gingen zowel Dekker als Boogerd naar het Oostenrijkse dorp Steyermühl, waar Stefan Matschiner tussen voorjaar 2007 en mei 2008 bloedtransfusies uitvoerde. Het rapport gaat zo: "Eenmaal werd ook Dekker Thomas (sic) met het apparaat in Steyermühl behandeld en twee keer Michael Boogerd. Bij Boogerd werd het bloed niet ingevroren, maar direct door hem meegenomen."

Gisteren ontkende Michael Boogerd nog maar een keer alle beschuldigingen. "Het klopt niet. Ik ben ooit als getuige gehoord en mijn naam stond nergens vernoemd", zei Boogerd bij de Nederlandse NOS.

Eerder dit jaar werden ook de Nederlandse renners Pieter Weening en Joost Posthuma genoemd als klanten van Humanplasma. Posthuma liet gisteren via zijn website weten dat hij een punt zet achter zijn carrière.