Direct naar artikelinhoud

Belfius haalt vlot half miljard euro op

Belfius heeft met de uitgifte van obligaties 500 miljoen euro opgehaald. De vraag was een stuk groter dan het aanbod, ook al waren de effecten niet gedekt door onderpand.

Na drie emissies van schuldpapier dat gedekt werd met woningleningen, trok Belfius voor het eerst de markt op met ongedekte obligaties. Het doel was 500 miljoen op te halen. Dat cijfer werd probleemloos gehaald: de vraag overschreed de 800 miljoen euro.

Het is de eerste keer dat Belfius ongedekte obligaties in de markt zet sinds de bank - bijna dag op dag - twee jaar geleden als Dexia Bank België uit de groep Dexia werd gehaald en in handen van de federale overheid kwam.

Belfius gaf eerder wel driemaal obligaties uit die gedekt zijn door onderpand in de vorm van hypothecaire leningen, zogenaamde pandbrieven in het jargon. Het ongedekte papier is wel 'senior' van aard. Senior investeerders hebben bij problemen voorrang op achtergestelde schuldeisers.

Test geslaagd

De bank kan als verkoopargument natuurlijk ook het feit inzetten dat ze in overheidshanden is. Niettemin werd de emissie gezien als een test, om na te gaan hoe Belfius als emittent van ongedekte effecten in de institutionele markt ligt. Het papier was enkel bestemd voor institutionele investeerders.

De test kan als geslaagd worden beschouwd. De obligaties waren in een dag de deur uit. Volgens een melding van Belfius op zijn website waren de orders van hoge kwaliteit en tekenden meer dan 60 investeerders in voor een totaal bedrag van ruim 800 miljoen euro. De vraag was dus bijna tweemaal zo groot als het aanbod.