Direct naar artikelinhoud

'Dit is niet het antwoord dat de Fransen van Sarkozy verwachten'

'Sarkozy zou maar betere weer tot business komen', zegt communitie-strateeg Fons Van Dijck

BRUSSEL l Het privéleven van de Franse president Nicolas Sarkozy en zijn nieuwe vriendin Carla Bruni ligt sinds enkele weken op straat. De vraag is welke invloed dit heeft op Sarkozy's imago. 'Het gevaar is dat Sarkozy straks nog slechts de president van Bruni is en niet de president van de Fransen', zegt communicatiestrateeg Fons Van Dijck aan De Morgen.

DOOR WILLEM BOERSMA

Sarkozy en Bruni, zangeres en ex-fotomodel, doen geen moeite om de camera's te ontlopen. Talrijke foto's van het lachende koppel tijdens bezoeken aan Egypte en Jordanië in de wereldpers waren het gevolg. Naar verluidt is het verliefde stel zelfs van plan begin februari in het huwelijk te treden om daarmee de show compleet te maken.

"In zijn geval zou ik hem adviseren om weer tot business te komen", aldus Fons Van Dijck. Van Dijck is directeur van onderzoeksbureau think/BBDO en tussen 2005 en 2007 communicatieadviseur bij de VLD. In een vorig leven was Van Dijck woordvoerder van de toenmalige SP onder leiding van Frank Vandenbroucke en Louis Tobback.

In de peilingen holt Sarkozy achteruit. Hoe staat het volgens u met zijn imago in Frankrijk?

Van Dijck: "Ik hoorde vanochtend op Radio 1 dat zijn populariteit in Frankrijk onder druk staat. Ik denk dat de Fransen wat ontgoocheld zijn. Dit is niet het antwoord dat de Fransen verwachten. Een president moet problemen en dossiers aanpakken."

Wat denkt u van zijn relatie met Carla Bruni?

"Ik ben van de school dat je hier niet flauw over hoeft te doen. De tijd van François Mitterrand (president tussen 1981 en 1995, WB) en zijn buitenechtelijke dochter die is nu wel voorbij. De vraag die Sarkozy zich moet stellen is of hij zijn relatie niet alleen in goede tijden maar ook in slechte tijden onder controle kan houden. Het levert nu veel kopij en krantenkoppen op en zo kan Sarkozy laten zien dat hij een sportief en dynamisch persoon is. Maar als het misloopt, dan heeft hij een probleem."

Beoogt Sarkozy met zijn relatie een imago-effect? Wat wil hij precies bereiken?

"Hij probeert het imago te krijgen van een jonge succesvolle president. Any publicity is good publicity, zei Winston Churchill. Maar die werd uiteindelijk niet herkozen. Wat de vorm betreft doet hij het wel goed, maar het zal opnieuw om de inhoud moeten gaan. Sarkozy zal de handen uit de mouwen moeten steken en 200 procent met politiek bezig zijn. Anders bestaat het gevaar dat Sarkozy nog slechts de president van Bruni is en niet de president van de Fransen."

Sarkozy heeft aangekondigd zijn ministers aan de hand van cijfers te gaan beoordelen. Hoe is deze 'resultaatpolitiek' verklaarbaar?

"Ik denk dat hij wel beseft dat het om de politieke vraagstukken moet gaan en dat de nadruk op zijn relatie een tijdelijk gegeven is. Het antwoord op de dalende peilingen, die al vóór de affaire inzetten, is op korte termijn een foto met het nieuwe lief. Maar op de middellange termijn werkt dat niet."