Direct naar artikelinhoud

Anti-Sharia4Belgium-wet klaar

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) heeft een nieuwe wet klaar om private milities te verbieden. Die is vooral bedoeld om de radicale organisatie Sharia4Belgium aan banden te leggen.

Deze week moet de ministerraad zijn goedkeuring geven aan het voorontwerp van een wet tegen privémilities, waaraan nog een aantal details ontbreken. De tekst is geïnspireerd op de Franse wet tegen private milities en werd vorige week al opgestuurd naar alle ministers van de regering-Di Rupo. Na de rellen in Molenbeek en daaropvolgende arrestatie van Sharia4Belgium-woordvoerder Fouad Belkacem beloofde de regering de strijd tegen het extremisme fors op te voeren. De wet tegen private milities is een eerste stap. De bedoeling is vooral om Sharia4Belgium, de extremistische organisatie die opriep tot de rellen, te verbieden.

Celstraf

In de tekst die De Morgen kon inkijken, wordt een hele reeks kenmerken opgesomd van zulke illegale private milities. Zo komt er binnenkort een verbod op "elke militie die zich beroept op geweld of andere organisaties die de politie en het leger willen vervangen". Ook verenigingen die "door hun organisatie de aard krijgen van strijdgroepen" worden strafbaar, net als zij "die oproepen tot geweld bij betogingen". Daarnaast verbiedt de wet organisaties die discriminatie, haat of geweld prediken tegen mensen van een bepaalde volksgroep, natie, ras of godsdienst. Ook ideeën of theorieën verspreiden die haat en geweld aanmoedigen, is binnenkort waarschijnlijk strafbaar. Overtreders van de nieuwe wet zullen bestraft worden met een celstraf van zes maanden tot drie jaar.

De commissie Binnenlandse Zaken zal het voorstel van Milquet alvast op de voet volgen. Vorige week besloten de parlementsleden in afwachting van Milquets voorstel het debat te starten op basis van een aantal ideeën van onder meer sp.a en N-VA. Sp.a-parlementslid Peter Vanvelthoven diende zelfs een wetsvoorstel in. De partij recupereerde daarvoor een tekst die ze eind 2010 had klaargestoomd, toen met de bedoeling neonazistische groeperingen zoals Blood and Honour te verbieden.

Raad van State

Er staan hoorzittingen gepland op 26 juni, maar de minister van Binnenlandse Zaken lijkt het parlement dus te snel af te zijn. De hoorzittingen worden overbodig als de ministerraad haar voorontwerp van de wet de week goedkeurt. De tekst moet wel nog sowieso naar de Raad van State, die hem zal toetsen aan de bestaande Belgische wetgeving. Een tijdrovende procedure, al zou Milquet aandringen op een spoedadvies. Daarna zal de wet besproken worden in het parlement.

De minister wilde gisteren liever niet reageren op het nieuws.