Direct naar artikelinhoud

De Block voorziet nog minder asielopvang

Het aantal opvangplaatsen voor asielzoekers wordt verder afgebouwd tot 18.000. Eind vorig jaar stond de teller nog op 23.985. Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) is de opvangcrisis 'onder controle en gestabiliseerd'.

De Block werd op 6 december 2011 tot haar eigen verbazing gebombardeerd tot staatssecretaris van een departement dat geplaagd werd door een aanhoudende opvangcrisis en een legendarische achterstand. "Jullie teller stond in het rood", zei ze op de nieuwjaarsreceptie van Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers. "Diep in het rood."

Nu het aantal asielaanvragen voor het tweede jaar op tijd daalt en ook de bezetting van het opvangnetwerk blijft afnemen, concludeert De Block dat de situatie 'onder controle en gestabiliseerd is'. "De teller staat mooi op groen", zo evalueerde ze haar eigen opvangbeleid.

Madame Soleil

Met haar kordate optreden schopte ze het tot populairste politicus van Vlaanderen. De Block benadrukte in haar toespraak de humane kant van haar beleid door in te zetten op hervestiging.

Vorig jaar werden een tachtigtal vluchtelingen uit kampen in Burundi en Tanzania en een twintigtal van de 'meest kwetsbare' asielzoekers naar ons land gehaald. In de komende jaren zal ons land dat blijven doen, zei De Block. "Als duidelijk signaal van onze absolute wil om vluchtelingen te beschermen."

De handjes gingen gedwee op elkaar en enkele fans vroegen om een foto. Maar onder het personeel leeft ook de angst dat met het dalend aantal asielaanvragen ook het aantal werkkrachten zal afnemen. De opvang wordt in elk geval verder afgebouwd, zo kondigde de staatssecretaris aan.

Eind 2013 waren er nog 23.985 plaatsen en verbleven er 14.680 mensen. Dat worden 18.000 plaatsen, hetzelfde niveau als in 2010. Een buffer van 1.800 lege bedden wordt aangelegd om een onvoorziene crisis op te kunnen vangen. "Ik ben Madame Soleil niet, ook al zeggen sommige mensen van wel", zei De Block.

"Ik weet niet waar en wanneer internationale conflicten zullen losbreken. Ik weet jammer genoeg wel dat het zal gebeuren."

De staatssecretaris had het ook over haar persoonlijke situatie na de verkiezingen van mei, en die ligt mogelijk niet langer bij Asiel en Migratie. "Het is wellicht de laatste keer dat ik hier samen met jullie sta bij het begin van het jaar." Over de toekomst bleef De Block vaag. "Ik zal de werking van en het nieuws over Fedasil blijven volgen, op welk departement of op welke bank ik in het parlement ook beland."