Direct naar artikelinhoud

Boeddhistische tempels vernield in Bangladesh

In Bangladesh hebben boze moslims 10 boeddhistische tempels en 40 huizen in brand gestoken. Een jonge boeddhist zou een foto van een brandende koran op Facebook hebben gepost.

Het epicentrum van de brandstichtingen lag in Ramu, een dorp dat bekendstaat om zijn boeddhistische kloosters en pagoden. Ramu bevindt zich in het district Cox' Bazar, in het zuidoosten van Bangladesh, op 350 kilometer van de hoofdstad Dhaka. In Ramu en enkele buurdorpen gingen zeker tien boeddhistische gebedshuizen in vlammen op. Ook tientallen woningen liepen zware schade op.

Het geweld brak zaterdagavond uit en ging door tot zondagochtend. Volgens politiechef Nojibul Islam keerde de rust later gisteren terug. Dat gebeurde nadat hij extra politie had laten aanrukken en ook een samenscholingsverbod had uitgevaardigd.

In de aanloop naar de brandstichtingen had een rumoerige manifestatie plaatsgevonden tegen een afbeelding van een koran die iemand op Facebook had geplaatst. Volgens de naar schatting 25.000 betogers was de foto, waarop het gewijde boek in brand stond, lasterlijk voor de islam. De amokmakers zeiden dat een boeddhistische jongeman, ene Uttom Kumar Barua, de prent op zijn pagina gezet had, al kwam daar geen officiële bevestiging van.

In de Bengaalse Engelstalige krant Daily Star zei de betrokkene alvast dat hij niets met de zaak te maken heeft en dat de brandende koran per ongeluk op het internet beland was. Intussen schortte de jongeman zijn Facebook-account op en bracht de politie hem en zijn moeder in veiligheid, aldus de krant. Volgens Joinul Bari, die in Cox' Bazar de nationale regering vertegenwoordigt, is er wel een onderzoek ingesteld. De ouders van de jongeman zouden daarbij preventief opgepakt en verhoord zijn.

Grens met Birma

Leden van de boeddhistische minderheid - de boeddhisten maken in heel Bangladesh maar één procent van de bevolking uit - zeiden dat niemand van hen een beledigende foto had gepubliceerd en dat extremistische moslims eropuit waren de vreedzame betrekkingen tussen de religieuze groepen te verstoren.

Islamitische gemeenschapsleiders deden alvast hun best om de kalmte onder de gelovigen te herstellen. "We doen alles wat we kunnen om de spanning te verminderen," aldus een van hen, Sohel Sarwar Kajal, tegen Reuters. "We willen dat de rust tussen de verschillende gemeenschappen terugkeert."

Hoe dan ook waren de gemoederen in het land al verhit sinds de lowbudgetfilm Innocence of Muslims de hele islamitische wereld had beroerd. In de opname werd de profeet Mohammed als een rokkenjager, bedrieger en kinderschender voorgesteld. Een cartoon die het Franse satirische blad Charlie Hebdo later publiceerde, verhevigde het protest nog.

In Bangladesh, dat aan Birma grenst, heerst intussen ook grote woede over het geweld waar de moslimminderheid in dat land aan blootstaat. Birma is grotendeels boeddhistisch. De anderhalf miljoen boeddhisten in Bangladesh wonen bijna allemaal in het grensgebied. De grenspolitie en het leger houden er nu een oogje in het zeil.