KU Leuven zet directeur studentenhome buiten na seksuele intimidatie

Aan de KU Leuven is S.V., de directeur van studentenhome Justus Lipsius, buiten­gezet. Tegen de man ­waren verschillende klachten binnengelopen wegens seksueel grensoverschrijdend ­gedrag en ­intimidatie.

bhe, hsb, tab

Aan het Justus Lipsiuscollege, een residentie waar 167 studenten verblijven, dienden verschillende bewoners eind oktober een klacht in tegen de directeur. De jongeman had, volgens vicerector Rik Gosselink, “misbruik gemaakt van zijn toegang tot gegevens van de studenten, én van zijn loper van het gebouw. Bovendien gedroeg hij zich ook ongepast tegenover enkele studenten”.

Ernstige seksuele intimidatie

Meer details kon de vicerector niet kwijt, maar het is wel duidelijk dat het over seksueel grensoverschrijdend gedrag ging. Het studentenblad Veto, dat deze week een van de bewoners sprak, spreekt ook van “ernstige seksuele intimidatie”. De universiteit nam de zaak in elk geval serieus, en organiseerde de voorbije dagen ook infosessies voor de bewoners van het gebouw. Daar konden studenten terecht met hun vragen en stond psychologische hulp ter beschikking. “De universiteit dient zelf geen klacht in bij het parket. Maar we ondersteunen wel studenten die eventueel een klacht willen indienen.”

Loper van alle kamers

De directeur in kwestie, S.V., had een contract op vrijwillige basis dat eind oktober meteen werd stopgezet. Hij mag geen contact meer hebben met de (ex-)bewoners, en mag geen stap meer in het gebouw zetten. S.V. werkte zeven jaar in het Justus Lipsiuscollege. Tussen 2009 en 2012 als adjunct-directeur, nadien als directeur. Dat hield in dat hij instond voor de organisatie van het leven in de residentie, en een loper had van alle kamers. “Maar tot dit jaar was er over hem nog geen enkele klacht binnengekomen”, zegt de KU Leuven.

De studenten zelf wilden donderdag niet veel kwijt over wat er gebeurd was. “Wij zijn vooral blij dat we weer op ons gemak zijn”, klinkt het. “De KU Leuven heeft heel correct en snel gehandeld. Ze hebben er een heel team op gezet om het grondig af te kunnen handelen. Daar zijn we heel dankbaar om.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen