Direct naar artikelinhoud

Carice van Houten opnieuw verkozen als beste actrice van Nederland

Tijdens het Gala van de Nederlandse film, waarmee vrijdagavond het Nederlands Film Festival in Utrecht werd afgesloten, is Carice van Houten (°1976) door de Gouden Kalveren-jury nog maar eens bekroond als beste actrice, dit keer voor haar rol in De gelukkige huisvrouw. De jury vond haar vertolking “overrompelend” en noemde de actrice zelf “een fenomeen in de Nederlandse filmwereld”. Eerder keerde de actrice met zo’n Gouden Kalfbeeldje naar huis voor de televisiefilm Suzy Q (1999) en de bioscoopfilms Minoes (2001) en Zwartboek (2006). In 2005 werd ze ook nog genomineerd voor Zwarte zwanen.

Als beste acteur werd Barry Atsma gelauwerd voor zijn rol in Komt een vrouw bij de dokter, waarin Carice van Houten ook al te zien is. De grote favoriet voor beste acteur was nochtans Gijs Scholten van Asschat, die genomineerd was voor zijn rol in Tirza, de verfilming van het gelijknamige boek van Arnon Grunberg. Die film werd door Nederland ingezonden als Oscarkandidaat voor beste buitenlandse film. Tirza kreeg wel twee andere Gouden Kalveren, namelijk die voor beste regie (van Rudolf van den Berg) en beste montage (van Job ter Burg).

Als beste Nederlandse speelfilm werd gekozen voor Joy van Mijke de Jong. De film werd ook bekroond voor het scenario van Helena van der Meulen en voor de beste vrouwelijke bijrol (Coosje Smid).

In totaal werden Gouden Kalveren uitgereikt in 17 categorieën. De 30ste editie van het Nederlands Film Festival trok dit jaar een recordaantal van 154.000 bezoekers.