Direct naar artikelinhoud

Race tegen de klok voor Dembélé

Bondcoach Georges Leekens heeft er een zorg bij: Moussa Dembélé is door een verrekking van de enkelbanden twijfelachtig voor de belangrijke EK-kwalificatiematchen tegen Kazachstan en Oostenrijk op 8 en 12 oktober.

De 23-jarige spits van Fulham werd dinsdagavond in de slotfase van de League Cupwedstrijd tegen Stoke City met een venijnige tackle onderuit gemaaid en verdween op een brancard in de catacomben. Zijn voet zit nu in het gips.

Fulhamtrainer Mark Hughes was dinsdag in alle staten. Omdat zijn team was uitgeschakeld in de League Cup, ja, maar vooral omdat verdediger Andy Wilkinson in toegevoegde tijd, toen Stoke City al zeker was van de 2-0-zege, met een wilde tackle Moussa Dembélé van het veld schopte. De Rode Duivel moest het stadion nadien op krukken verlaten.

Fulham zag twee weken geleden aanvaller Bobby Zamora al met een beenbreuk uitvallen en vreesde dat nu ook Dembélé langdurig out zou zijn. “Als Dembélé aan een ernstige blessure is ontsnapt, dan mag hij zich gelukkig prijzen”, kookte Hughes. “Het was, wat mij betreft, een volstrekt idiote overtreding. Zoiets doe je niet als je met 2-0 voor staat, met nog amper een minuut te spelen. Die overtreding was compleet overbodig en heeft de carrière van een collega in het gedrang gebracht. Eerlijk gezegd, ik heb geen idee wat er verdomme in Wilkinson is gevaren.”

Dave Kemp, de hulptrainer van Stoke, nam het voor zijn verdediger op: “We zijn het ermee eens dat Andy roekeloos het duel in ging. Het was een nutteloze tackle en we hebben er met hem over geproken. Ik kan alleen maar hopen dat de speler niet te ernstig geblesseerd is. Maar er zat geen boos opzet in de actie - hij vloog er gewoon te enthousiast in.”

Rode Duivels bijeen op 4 oktober

Gisterenochtend al ging Moussa Dembélé onder de scan en de schade bleek uiteindelijk nog mee te vallen. ‘Verrekking van de ligamenten van de enkel,’ luidde de diagnose. Hughes kon opgelucht ademhalen. Hij moet zijn spits, wiens enkel wel in het gips werd gezet, niet langer dan twee tot vier weken missen. “Ik ga er niet te lang bij stilstaan”, zei Hughes nog. “Want we hebben de belangrijke spelers nodig en we kunnen het ons niet permitteren om Moussa lang te missen.”

Ook voor de Rode Duivels is de blessure van Dembélé slecht nieuws. Op 4 oktober is het al verzamelen geblazen voor de cruciale interland in Kazachstan, vier dagen later. België moet daar winnen, wil het al niet uitgeteld zijn in de voorronde van het EK 2012. En daarbij is Dembélé een belangrijke pion. In de eerste kwalificatie-interland tegen Duitsland speelde hij één van zijn beste wedstrijden als international. Dembélé zelf gaf gisteren aan ingewijden te kennen dat hij hoopt om over twee weken weer fit te zijn, maar het zal naar alle waarschijnlijkheid erg nipt zijn.

Wachten tot laatste moment

Meestal wacht de bondscoach af of een speler het weekend voor de eerste training aan spelen toekwam: is dat niét het geval, dan legt hij er zich meestal bij neer dat hij ook voor de nationale ploeg niet inzetbaar zal zijn. Bij Fulham zullen ze er wel alles aan doen om Dembélé zo snel mogelijk speelklaar te krijgen.

Mogelijk wacht Leekens tot het allerlaatste moment om de knoop door te hakken, maar hoe dan ook wordt het een race tegen de tijd voor de sterke spits.

(VH)