Direct naar artikelinhoud

Zenders wapenen zich voor verkiezingsslag

De strijd om het tv-scherm zal niet alleen met nieuwe programma's en grote namen gestreden worden. Ook de gemeenteraadsverkiezingen zullen een hoofdrol spelen, al is het vooral de VRT die er groots op inzet.

De gemeenteraadsverkiezingen mogen dan pas over vier maanden plaatsvinden, bij de VRT bereiden ze zich al maanden voor op de slag om de burgemeesterssjerp. Het Radio 1-programma Peeters & Pichal besteedde er zelfs in april al aandacht aan en op het web werd al De Vragende Partijgelanceerd, het door Ivan De Vadder getrokken project waarvoor iedereen voorstellen kan indienen voor zijn gemeente. Vanaf midden augustus legt deredactie.be in elke gemeente de twee meest gesteunde voorstellen voor aan de plaatselijke lijsttrekkers.

Maar dat project is klein bier met wat er de komende maanden zal volgen. Vooral de VRT-nieuwsdienst gooit flink wat middelen in de strijd. De aanloop begint al in Villa Vanthilt. De talkshow gaat drie weken langer door dan gepland en zal in die weken aandacht besteden aan de kiesstrijd. Daarna wordt de talkshow vervangen door een verkiezingsprogramma. Wat dat precies zal worden, wil men bij de VRT nog niet zeggen. Kobe Ilsen zal ingeschakeld worden in de verkiezingsprogramma's.

De commerciële zenders vtm en VIER zijn niet van plan om speciale programma's uit te zenden. Zij vertrouwen op andere programma's om de kijkers naar zich te lokken. De lokale politiek zal op die zenders aandacht krijgen in Het nieuws en Telefactsop vtm en de nieuwe actuashow op VIER. Eerder lekte al uit dat het Woestijnvismagazine van VIER alle partijvoorzitters had gevraagd om samen te komen voor een lange opname. Bij Woestijnvis is men in ieder geval niet van plan de politiek links te laten liggen, getuige ook de aanwezigheid van verschillende programmamedewerkers op de jaarlijkse barbecue van de Vlaamse regering die maandagavond plaatsvond.

Ultieme strijd

Vtm focust met Het nieuwsdan weer op de laatste twee weken voor 14 oktober. "Nu volgen we het nieuws, maar vanaf dan zal alles veel intensiever zijn", belooft hoofdredacteur Nicholas Lataire. "Iedere uitzending zullen we met Stef Wauters vanop een locatie in Vlaanderen live inpikken op Het nieuws." Een idee dat ze ook bij de VRT hadden. "De laatste drie weken voor de verkiezingen zullen we rechtstreeks van op verschillende plaatsen in Vlaanderen uitzenden", zegt hoofdredacteur Wim Willems.

De nieuwsuitzendingen zijn niet het enige terrein waar Eén en vtm met elkaar in concurrentie zullen gaan. Ze plannen vlak voor de verkiezingen allebei een groot debat, maar Eén noch vtm wil al in zijn kaarten laten kijken over het tijdstip.

Canvas concentreert zich voor de verkiezingen op Terzake, dat ook in de twee weken voor 14 oktober specials zal maken. In tegenstelling tot bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen trekt men daarvoor niet meer naar de steden. "Om budgettaire redenen", weet Carl Devos, de politoloog die achter en wellicht voor de schermen meewerkt aan de uitwerking. "Maar dat heeft het voordeel dat we dan niet meer aan een bepaalde stad gebonden zijn en iets breder kunnen gaan." Terzakezal dan ook vanuit een nieuwe studio uitzenden, met publiek. Reyers laatzal op zijn beurt een beetje uit de buurt van de lokale politiek proberen te blijven, zegt Wim Willems. "We mogen ook niet te veel rond de verkiezingen doen. Alle netten op radio en televisie zullen er aandacht voor hebben, maar we zullen er op letten dat alles goed gedoseerd wordt."

De ultieme strijd vindt ten slotte op 14 oktober plaats, al zal VIER ook hier de eer aan zich laten voorbijgaan. De VRT pakt traditiegetrouw met de grootste productie uit. "We zullen opnieuw een marathonuitzending maken, gevolgd door een ochtendjournaal en een day after-debatop maandag", bevestigt Wim Willems. En hoewel de openbare omroep dan in het verleden steeds de grote massa wist te bereiken, wil men bij vtm de zondagavond niet zomaar aan de VRT laten. "We zullen die dag ook prominent aanwezig zijn", zegt Nicholas Lataire. "We willen er zijn op de momenten dat het er echt toe doet."