Direct naar artikelinhoud

Miroslav Klose toont dat fair play nog bestaat in voetbal

Fair play. Het kan nog in het voetbal, zo bewees Miroslav Klose woensdagavond met Lazio Roma. Toen de Duitse international na vier minuten met de hand scoorde en de ref de fout niet had gezien, bekende de 34-jarige spits zelf dat het doelpunt niet reglementair was.

Toegegeven, het is een uitzonderlijk gebaar dat Miroslav Klose in Napels stelde. De meeste voetballers juichen zonder enige scrupules als ze met de hand scoren. Diego Maradona beweerde zelfs dat het de hand van God was die scoorde toen de Argentijn op het WK van 1986 de Engelse doelman Peter Shilton voor schut zette.

Maar Klose deed dat woensdagavond dus niet. Na vier minuten tikte hij met de hand de bal langs doelman De Sanctis, die verontwaardigd verhaal ging halen bij ref Banti. Die had, net als zijn assistenten, niets verkeerd gezien en kende het doelpunt toe. Nog meer tumult en ontzetting, waarop Klose eerlijk aan Banti bekende dat de goal niet reglementair was.

Uit 'dankbaarheid' kreeg de Duitser geen gele kaart van Banti en felicitaties van alle spelers van Napoli. "Bravo, zijn gebaar verdient een prijs", meende Napoli-kapitein Paolo Cannavaro. "Bravo Klose maar ook bravo voor de regels en dan in het bijzonder voor het gebruik van videobeelden die de kans op fouten en valsspelen sterk beperken", vulde coach Walter Mazzarri aan. Zelfs FIFA-baas Sepp Blatter liet zich niet onbetuigd en twitterde aan Klose: "Met dat gebaar toont u dat u een ware kampioen en een eerlijke voetballer bent".

Hoe zeldzaam zo'n fair play nog is, bleek ook uit de commentaren in de Italiaanse kranten. Miroslav Klose werd net niet tot heilige verklaard. "Je kan kampioen worden, maar als gentleman word je geboren", schreef de Corriere dello Sport. "Klose maakt zijn goals, hij steelt ze niet. Hij is niet gemaakt om te liegen. De man heeft een parel aan zijn verzameling toegevoegd. Zijn gebaar is promotie voor eerlijk voetbal."

Ook de Gazzetta dello Sport schuwde de superlatieven niet: "Een groot kampioen herken je aan zijn grote gebaren en dat is Klose. Hij is een anomalie in een zieke voetbalwereld." Miroslav Klose bleef van zijn kant heel nuchter onder alle lofbetuigingen. Een dag na zijn nobele geste zei hij bescheiden: "De bal is gewoon tegen mijn hand beland. Het is voor mij de normaalste zaak van de wereld dat ik dat nadien ook tegen de scheids zeg." Ook dat is niet gelogen. In 2005 kreeg hij van de Duitse voetbalbond al eens de prijs van de fair play nadat hij als spits van Werder Bremen een penalty had 'uitgelokt' tegen Arminia Bielefeld.

Klose zei tegen de ref dat het geen strafschop was, waarna die op zijn beslissing terugkwam. De spits vond dat ook toen een heel normale zaak. Hij toonde zich wel 'erg vereerd met de mooie prijs'.

Het mooie gebaar leverde Klose en zijn ploeg geen punten op. Lazio Roma kreeg een 3-0-nederlaag om de oren. Toch nam coach Vladimir Petkovic het de Duitser niet kwalijk: "Het is goed dat hij zijn fout toegaf. Wij hoorden dat gebaar als een positief signaal te gebruiken, maar we deden het tegenovergestelde."