Direct naar artikelinhoud

'Brazilianen kunnen meer dan feesten en voetballen'

Er broeit iets in Brazilië. Samen met duizenden andere betogers trok Daiana Venancio de straat op, tegen de corruptie en voor hervormingen. 'Zoiets heb ik nog nooit gezien.' Hans Moleman

Waarom ik protesteer? Er worden bergen geld uitgegeven aan dure stadions, terwijl Brazilië een land is waar nog veel mankeert aan gezondheidszorg en onderwijs. Er gaat hier zoveel geld verloren aan corruptie. Dat zijn we beu. Daarom ben ik maandag de straat opgegaan. Met mijn vrienden, die allemaal nog nooit zoiets hadden gedaan."

Daiana Venancio zal er donderdag weer bij zijn, als een nieuwe golf van protest door Braziliaanse steden moet rollen. De 24-jarige juriste liep maandag met tienduizenden andere betogers over de Rio Branco, de slagader van Rio de Janeiro, en ze genoot ervan.

Brazilianen zijn van nature niet zulke betogers, meldt ze over de telefoon uit Rio de Janeiro. "Er is hier altijd veel apathie als er mensen zijn die willen protesteren tegen sociale onrechtvaardigheid. Het heeft geen zin, zeggen we dan, want alle politieke partijen doen toch mee aan de corruptie. Dus je kunt er niks tegen doen, het hoort bij het leven".

Maar nu flikkeren er vonken onder de as van de Braziliaanse berusting. Het begon met studenten in Sao Paulo die het openbaar vervoer te duur vonden, al een paar jaar geleden. Daar is Movimento Passe Livre uit voortgekomen, een sociale beweging van vooral goed opgeleide twintigers die via Facebook de nieuwe straatprotesten organiseert.

"Het is geweldig dat je elkaar zo vindt. Er zitten geen politieke partijen achter de organisatie. Die zijn juist de bron van de corruptie waar we tegen betogen, dus daar blijven we verre van. Ik heb mijn vrienden allemaal met die pagina op Facebook gelinkt, en toen hebben we afgesproken 'we gaan'.

Op straat bij de betoging zagen ze niet alleen soortgenoten van de universiteit. Er was een bonte mix van mensen op straat, zegt Daiana. "Vele studenten, maar ook ouderen, arbeiders, zelfs de daklozen deden mee! Ik was echt ontroerd, zoiets had ik nog nooit gezien in Brazilië."

Er waren ook betogers die begonnen te slopen en te roven. "Maar dat is een kleine groep, misschien een paar honderd mensen. Op de televisie laten ze vooral beelden van die vandalen zien, terwijl bijna alle betogers vreedzaam zijn. Dat is fout van de media".

Wat is het probleem van Brazilië, volgens haar? Gaat het dan niet veel beter dan vroeger, toen de militairen en hun zakenvrienden nog aan de macht waren?

Impuls

"Er zijn zeker goede dingen. Maar er zijn ook nog zoveel slechte dingen. Er is veel macht en geld geconcentreerd bij een kleine groep mensen, terwijl veel Brazilianen arm zijn gebleven. Daar zit corruptie achter, dat moet veranderen."

"De betogingen dienen om president Rousseff een impuls te geven met de nodige hervormingen te komen, zodat de gemoederen weer kunnen bedaren. Nu de wereld naar ons kijkt met al die sporttoernooien, moeten we laten zien dat het in Brazilië niet alleen om voetbal en feestvieren gaat".