Direct naar artikelinhoud

Milquet dient voorstel in om seksisme strafbaar te maken

Minister voor Gelijke Kansen Joëlle Milquet (cdH) heeft haar wetsontwerp klaar. In de toekomst wordt seksisme strafbaar en het wordt een verzwarende omstandigheid bij andere misdrijven.

In haar wetsontwerp dicht de minister de 'gaten' die ze aantrof in de strafwet. Zo bestrijdt de genderwet van 2007 alleen wie aanzet tot discriminatie, haat of geweld tegen personen van het andere geslacht. De minister wil niet alleen het aanzetten tot seksisme bestraffen, maar ook de activiteit zelf. Volgens de minister wordt er op deze manier een duidelijk signaal gegeven dat dergelijk gedrag niet geduld kan worden.

Om er geen twijfel over te laten bestaan wat er dan precies onder seksisme valt, formuleerde Milquet volgende definitie: "Elk gebaar en elke uitspraak die duidelijk bedoeld is om misprijzen uit te drukken ten aanzien van een of meer personen van een ander geslacht op basis van hun geslacht, of die hen als minderwaardig beschouwt of die hen reduceert tot hun seksuele dimensie en die een ernstige aanslag op hun waardigheid betekent."

Dat het strafbaar wordt, zal niet uitsluiten dat seksisme nog zal voorkomen, zegt Milquet in een interview aan De Standaard. "In de eerste plaats is er een mentaliteitswijziging nodig. De documentaire Femme de la rue heeft veel in gang gezet. In Brussel rijdt er een tram van de MIVB die oproept je handen thuis te houden en niet seksistisch te handelen. Dat initiatief is gegroeid uit de verontwaardiging die de documentaire opwekte."

Seksisme wordt ook een verzwarende omstandigheid voor andere misdrijven. Bovendien zullen slachtoffers van seksuele intimidatie in openbare ruimtes of op straat straks een burgerlijke klacht kunnen indienen. Voor volgend jaar voorziet Milquet een campagne onder de slogan 'De weg naar mijn hart verloopt niet via mijn billen'.