Direct naar artikelinhoud

Koning Filip: 'België zal vruchten plukken van staatshervorming'

Koning Filip ziet 2014 hoopvol tegemoet. Hij verwacht dat ons land zich dankzij de verkiezingen van 25 mei opnieuw zal kunnen herbronnen en dat het de vruchten van de zesde staatshervorming zal beginnen plukken.

"Met de gestage terugkeer van de groei zal onze economie eens te meer welvaart en welzijn kunnen afleveren", zei koning Filip gisteren aan het slot van zijn nieuwjaarstoespraak.

Volgens de koning zal de federale staat de gewesten en gemeenschappen toelaten de uitdagin- gen van de toekomst aan te gaan. Op sociaaleconomisch vlak stelde hij dat "ons model, waarin concurrentiekracht en sociale rechtvaardigheid samengaan", meer dan ooit onze sterkte is. Hij benadrukte daarbij het belang van de competitiviteit van onze bedrijven voor het behoud van onze rijkdom en ons sociaal model, maar onderstreepte ook dat "een samenleving waarin niet wordt gedeeld, haar naam niet waardig is".

Tijdens zijn toespraak maakte de vorst volgens politicoloog Carl Devos (UGent) geen politiek statement. "Hij laat zich immers niet uit over de kwaliteit van de staatshervorming. Dat deze een significante impact zal hebben, daar is immers iedereen van overtuigd. Zijn boodschap was over het algemeen zeer veilig en algemeen."

Het was de eerste keer sinds zijn troonsbestijging op 21 juli vorig jaar dat koning Filip de overheden van ons land, de zogenaamde Gestelde Lichamen, toesprak. Een groot deel van de toespraak stond in het teken van de herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog. Daarbij stond hij stil bij het vele bloedvergieten, maar ook bij de democratisering die nadien tot stand kwam.