Direct naar artikelinhoud

Galapagos rijgt successen aan elkaar

MECHELEN l Het Mechelse biotechbedrijf Galapagos haalt bijna 4 miljoen euro binnen uit zijn alliantie met Janssen Pharmaceutica. De succespremie is het zoveelste positieve nieuws bij Galapagos.

Een nieuwe kapitaalverhoging is dit jaar niet nodig, zei gedelegeerd bestuurder Onno Van de Stolpe vorige week nog. De mededeling is een geruststelling voor de aandeelhouders. Wereldwijd dreigen heel wat biotechbedrijven in geldnood te geraken.

Elk biotechbedrijf beweert de technologie in huis te hebben die kan leiden tot een geneesmiddel dat de aandeelhouders bergen winst zal opleveren. De realiteit is vaak een opeenvolging van afgevoerde projecten, vertragingen en nieuwe kapitaalrondes. Door de kredietcrisis staan weinig investeerders te springen om nog veel geld in de biotechnologiesector te stoppen, al is er voor de beste projecten steeds geld te vinden. Waarnemers voorspellen dat veel bedrijven de deuren zullen moeten sluiten omdat hun geldbron zal opdrogen.

Van de Stolpe geeft alvast de indruk dat dat voor Galapagos allesbehalve het geval is. Galapagos kan terugvallen op dochter Biofocus DPI, een winstgevend dienstverlenend bedrijf. Ook de waaier aan allianties die het bedrijf heeft gesloten met farmahuizen als GSK, Merck, J&J en Eli Lilly leveren regelmatig inkomsten op. Galapagos haalde er al ruim 60 miljoen euro uit om zijn onderzoek te financieren.

Gisteren dikte de bankrekening aan met 3,75 miljoen euro door een succesbetaling van Janssen Pharmaceutica. Galapagos slaagde erin enkele afgesproken doelstellingen in geneesmiddelenonderzoek te halen. Voor Janssen ontwikkelt het nieuwe kandidaat-medicijnen voor de behandeling van reuma.