Direct naar artikelinhoud

Leerstoel ethisch bankieren aan VUB

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) organiseert dit najaar een leerstoel rond ethisch bankieren. Onder de titel Stewardship of Finance geeft onder meer de Franse sociaal antropoloog Paul Jorion gastcolleges.

"De huidige financiële crisis toont aan dat morele reflectie meer dan noodzakelijk is", zegt Koen Byttebier, professor in economisch en financieel recht. "Er zijn te veel excessen gebeurd op monetair en financieel vlak."

Byttebier is een van de initiatiefnemers van de leerstoel, die hij omschrijft als een unicum in Vlaanderen. "Natuurlijk loopt er aan de universiteiten onderzoek over monetaire en financiële vraagstukken, maar tot dusver ontbreekt een forum, waar er een fundamenteel debat kan worden georganiseerd."

Uithangbord van de leerstoel wordt de Franse professor Paul Jorion. Die werkte jarenlang in de Amerikaanse financiële sector en kent de bankwereld van binnenuit. Met zijn boek Le Capitalisme à l'Agonie verwierf hij internationale faam. Hij gaf onder meer les aan de ULB, de Franstalige tegenhanger van de VUB, en in Cambridge. Momenteel schrijft hij columns voor de krant Le Monde.

Verder zullen doctorandi werken rond het thema van ethische en financiële dienstverlening. Hun onderzoek moet leiden tot nieuwe inzichten over de ethiek en moraal van financiële activiteiten.

Het is niet de bedoeling dat de leerstoel inzoemt op specifieke cases zoals dat van Dexia, het geval van de Franse miljardair Arnault of het bankgeheim in Zwitserland. "Maar fiscale paradijzen en schaduwbankieren staan wel als thema op de agenda", zegt Byttebier.

Volgens de professor bestaat er heel wat belangstelling onder studenten voor de thematiek. "Dat is best begrijpelijk. Zoals elke burger heb ook ik moeten slikken als ik zie in welke monetaire en financiële problemen we vandaag verzeild zijn geraakt door toedoen van banken zoals Lehman Brothers."