Direct naar artikelinhoud

België investeert te weinig in infrastructuur

België is twee plaatsen gezakt op de internationale concurrentie-index van het World Economic Forum. 'Ons land scoort slecht op het vlak van infrastructuur en ondersteuning van ondernemerschap. Dat is zorgwekkend.'

Van plaats 19 in 2008, naar plaats 18 in 2009, terug naar 19 in 2010 om dan op te rukken naar plaats 15 in 2011 en dit jaar weer te zakken naar plaats 17. Ondanks de economische crisis houdt België goed stand op de wereldranglijst van de meest competitieve landen.

Die ranking van 144 landen wordt naar jaarlijkse gewoonte samen-gesteld op basis van een studie van het World Economic Forum (WEF), dat vanuit het Zwitserse Davos ondernemerschap promoot.

Op basis van niet minder dan 110 verschillende parameters probeert het WEF zich een beeld te vormen van de economische kracht van een land. Een deel van de gegevens komt uit hard cijfermateriaal, de overige informatie wordt verzameld door vragen te stellen aan bedrijfsleiders.

De achteruitgang van België heeft onder meer te maken met de slechtere staat van onze infrastructuur. De autosnelwegen en het energienet zijn toe aan een opknapbeurt. "Onze buurlanden investeren meer in infrastructuur. We laten toe dat de veroudering van onze infrastructuur doorgaat", zegt Wim Moesen. Hij is professor aan de Vlerick Management School, die voor het WEF onderzoek voert in ons land.

Inefficiënte overheid

Ons land onderscheidt zich met uitstekende scores op vlak van onderwijs en gezondheidszorg, innovatie en kwaliteit van het bedrijfsleven, maar laat zich negatief opvallen door zijn hoge belastingdruk, restrictieve arbeidsregels en een inefficiënte overheid.

"De overheid doet te weinig om ondernemerschap te ondersteunen. Dat is zorgwekkend", zegt Vlerickprof Leo Sleuwaegen.

In de ranking wordt ons land voorbijgestoken door Noorwegen en Oostenrijk. België gaat wel Frankrijk (21) vooraf, maar ziet buurlanden Duitsland (6) en Nederland (5) verder uitlopen. Vooral Nederland, dat twee plaatsen klimt in de ranking, valt op. Hoewel onze noorderburen met hun begroting dit jaar dieper in het rood gaan dan België zijn ze volgens het WEF beter voorbereid op de toekomst.

Zwitserland staat voor het vierde jaar op rij op het hoogste trapje van de competitiviteitsranking. Singapore blijft tweede en Finland komt de top drie binnen. De VS leveren twee plaatsen in. In 2008 stonden de VS nog op plaats één.

KMO-organisatie Unizo greep de studie meteen aan om krachtig te pleiten voor een slankere, fittere en efficiëntere overheid. Aan vakbondszijde wordt vooral het studiewerk met een korrel zout genomen.

Zo prijkt Guatemala, een land waar vorig jaar nog tien vakbondsmensen werden vermoord, op plaats 29 als het gaat over de relaties tussen werkgevers en werknemers. België staat op de 55ste plaats. "Dat doet vragen rijzen over de relevantie van de studie", reageert de christelijke vakbond ACV.