Direct naar artikelinhoud

1.500 mensen op straat tegen armoede

Zondag betoogden 1.500 mensen tegen armoede op het Brusselse Poelaertplein. Vakbonden, mutualiteiten en verschillende verenigingen tegen armoede trokken samen aan de kar om de armoedeproblematiek opnieuw onder de aandacht te brengen. Inzet is de ongelijkheid stoppen.

Dat armoede vele gezichten heeft, werd nog maar eens duidelijk op de betoging. Werklozen, gepensioneerden, daklozen en jonge gezinnen die maandelijks niet rondkomen, zakten af naar Brussel. Met de actie willen ze de regering erop wijzen dat de beleidskeuzes de kloof tussen arm en rijk versterken en dat het de zwaksten zijn die opnieuw de rekening betalen.

Voor Jos Geysels is het duidelijk: "De welvaart is gestegen, maar de armoede is niet gedaald. De huidige regering neemt een aantal maatregelen die de kloof enkel doet toenemen. Armoede ondermijnt heel de samenleving. In plaats van een week te discussiëren over het feit of deze regering nu marxistisch is of niet, moet de regering hier iets aan doen. Stop met die zever."

De deelnemers stellen vier duidelijke eisen: voldoende kwalitatieve en duurzame jobs, toereikende en welvaartvaste uitkeringen, toereikende pensioenen en versterkte en toegankelijke sociale rechten en diensten.

Zwart zaad

Peter Heirman van het Netwerk voor Armoedebestrijding: "De regering wil tegen 2020 380.000 mensen uit de armoede halen. Maar wat zien we? Vanaf 1 november worden de werkloosheidsuitkeringen degressief. Dat probeert de regering dan te verkopen als activeringsmaatregel, maar daardoor duwt ze nog meer mensen in de armoede."

ACV-woordvoerder David Vanbellinghen beaamt. "Het is een mythe dat je mensen aan het werk krijgt door ze op zwart zaad te zetten. Verlaag de lasten op arbeid, zo krijg je meer mensen aan de slag."

Rudy Lauwers (52), uit Houthalen sliep een tijdlang op straat en gelooft dat elke actie, hoe klein ook, een verschil kan maken. "De mensen hier moeten een stem krijgen. Maar ze moeten er dan wel mee spreken. Ze moeten het zelf doen, uit hun kot komen. Een dag zoals vandaag kan kracht geven. Als ze het gevoel hebben dat ze nog meetellen, dan kunnen ze er weer in geloven."

Ook Reinhilde Decleir zet in op dat laatste. Ze kwam naar Brussel met haar theatervereniging voor kansarmen Tutti Fratelli. "Het ergste is misschien wel de geestelijke armoede. Dat mag je niet onderschatten."

Recht op een leven

Daar kan Vincent Minne (48) over meespreken. Hij richtte op Facebook de 'Recht op een leven'-groep op met specifieke pagina's voor werklozen, zieken, mensen die failliet gingen en gepensioneerden in armoede. "Ik geraakte zelf alles kwijt na mijn scheiding. Ik merkte dat er heel veel mensen in dezelfde situatie zaten. Via internet krijgen ze informatie en kunnen ze hun verhaal kwijt. Voor sommigen is een computer het enige contact met de buitenwereld, en vaak ook het enige dat ze nog bezitten."

Zijn vrienden naast hem knikken. "Je kunt morgen pech hebben, in de schulden geraken, scheiden of ziek worden. Arm zijn. Het is snel gebeurd."