Direct naar artikelinhoud

Topman Jos Digneffe van spoorbond: 'Boosheid over staking is overdreven'

Jos Digneffe, de voorzitter van de socialistische spoorbond ACOD Spoor, vindt de reacties op de staking van woensdag zwaar overdreven en haalt op zijn beurt uit naar de misnoegde treinreizigers. "Ze vinden dat de vakbonden alleen maar uit eigenbelang handelen. Maar ze zijn zelf egoïstisch. Liever lui dan moe, roepen ze. Maar wij kloppen elke dag overuren door een personeelstekort. Als je reizigers daarover een flyer in de handen duwt, weigeren ze simpelweg. Of ze gooien hem na twee meter weg", reageert Digneffe.

Ook pendelaarsorganisatie TreinTramBus krijgt een stevige sneer. "De organisatie is zogezegd apolitiek. Maar hun woordvoerder Jan Vanseveren staat wel te roepen dat we Magnette moeten volgen."

De spoorbonden leggen woensdag het treinverkeer plat, de vijftiende staking in twee jaar tijd. Deze keer uit protest tegen de herstructurering bij het spoor. Minister van Overheidsbedrijven Magnette (PS) wil naar een tweedelige structuur, zonder de NMBS Holding. De grote vakbonden ACOD Spoor en ACV-Transcom willen één geïntegreerde spoormaatschappij. "Voor goede dienstverlening moet je één dag durven te staken", zegt Digneffe.

>>3