Direct naar artikelinhoud

Franse nationaliteit kan makkelijker afgenomen worden

De Franse Nationale Assemblée heeft een omstreden verscherping van de immigratiewet goedgekeurd. Door de aanpassing kunnen recentelijk tot Fransman genaturaliseerde buitenlanders hun nationaliteit opnieuw verliezen.

De nieuwe maatregel is van toepassing op buitenlanders die sinds minder dan tien jaar Fransman zijn en die een Franse ordehandhaver om het leven brengen.

President Nicolas Sarkozy, in verlegenheid gebracht door een hele reeks schandalen, had de maatregel deze zomer aangekondigd na hevige rellen in Grenoble. De aanpassing van de migratiewet kreeg in het parlement de steun van Sarkozy’s centrumrechtse UMP, die daar over een comfortabele meerderheid beschikt. Tot dusver werd de Franse nationaliteit pas ingetrokken bij misdrijven die als uiterst zwaar geboekstaafd stonden -bijvoorbeeld terreuraanslagen waarbij massaal dodelijke slachtoffers vielen.

Het is echter nog maar de vraag of de wet in haar aangepaste versie ook echt van kracht wordt. De linkse oppositie in Frankrijk, aangevoerd door de PS (Parti Socialiste), wil de tekst immers voor het Grondwettelijk Hof aanhangig maken.

Immers, in de grondwet is het sacrosancte gelijkheidsbeginsel ingeschreven op grond waarvan er geen onderscheid mag worden gemaakt tussen Fransen die minder dan tien jaar de nationaliteit hebben en anderen. Een nog maar net Fransman geworden buitenlander zou voor het doden van een agent dus exact dezelfde strafmaat moeten krijgen als iemand die bij zijn geboorte al de Franse nationaliteit bezat.

Hoe dan ook ziet de oppositie ook deze maatregel als een poging van Sarkozy om de harde rechterzijde te paaien, of electoraal naar zich toe te halen. Ook in 2007 al won Sarkozy de presidentsverkiezingen pas nadat hij een deel van de aanhang van het extreem rechtse Front National (FN) tevreden had gesteld. Met name een gebald veiligheidsdiscours, doorspekt met anti-immigratieuitspraken, spreekt dat publiek aan.

Maar de problemen zijn talloos: niet alleen lijkt het Sarkozy niet te lukken zich opnieuw populair te maken, met de charismatische Marine Le Pen als gedoodverfde nieuwe nummer één heeft het Front National volgens waarnemers een troef in huis die de FN-kiezers deze keer in het eigen kamp zal houden. (LD)