Direct naar artikelinhoud

Sp.a: ‘Tunnels belangrijke meerwaarde’

De sp.a toont zich vanzelfsprekend bijzonder opgetogen dat de tunnels het hebben gehaald van de Lange Wapper. Bovendien wordt de Antwerpse ring niet verbreed - een beslissing waarmee de socialisten hopen de actiegroepen een beetje te sussen - en sneuvelt met het viaduct van Merksem een grote stadskanker. Aan de overwinning hangt wel een peperduur prijskaartje van 352,7 miljoen euro, te betalen door stad en haven.

Maar de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens vindt niet dat hij een Pyrrhusoverwinning heeft binnengehaald. “De keuze voor de tunnels zorgt voor een belangrijke meerwaarde voor Antwerpen. Het helpt onze ontwikkelingskansen enorm vooruit.” Janssens is ervan overtuigd dat stad en haven de financiële inspanningen die de Vlaamse regering hen gisteren oplegde, kunnen dragen. “Ik beloof dat we de belastingen niét zullen verhogen en ik beloof dat de meerjarenbegroting niet in gevaar komt. Bovendien laten de kosten nog even op zich wachten en in 2018 loopt onze historische schuldaflossing af. Dan komt er sowieso financiële ruimte vrij.”

De beslissing van de Vlaamse regering dreigt wel voor zware problemen te zorgen in het Antwerpse stadsbestuur. Open Vld, in Vlaanderen in de oppositie, wil immers niet weten van de extra kosten voor de Antwerpse stadskas. Janssens hoopt dat het - onder andere door de plechtige belofte om de belastingen niet op te tillen - niet zo’n vaart zal lopen. “Open Vld heeft gisteravond in het Antwerpse college één tegenstem geleverd. We hebben nog al ooit beslissingen genomen waar niet elke schepen het per definitie eens mee was. Het belangrijkste is dat we wel een politieke meerderheid hebben voor deze beslissing.”

In de Vlaamse regering zal de sp.a geen cadeaus meer moeten verwachten van N-VA en CD&V. De onwrikbare houding in het Oosterweeldossier heeft het voorbije anderhalf jaar voor wrevel gezorgd bij de andere partijen. Dat ze nu moesten inbinden en akkoord moesten gaan met de tunnels om de regering overeind te houden, zou sp.a in andere dossiers aangerekend kunnen worden. Bij de sp.a zien ze het probleem niet. “We hebben de afspraken gerespecteerd. De tunnels kosten niet meer dan het viaduct, want er is een oplossing gevonden voor het prijsverschil. Wij hebben ons dus loyaal opgesteld en zijn alle akkoorden nagekomen. We verwachten van de anderen hetzelfde.”