Direct naar artikelinhoud

EU verbant cruciale voedingsinfo naar achterkant van verpakking

Cruciale informatie over hoe gezond voedingswaren en dranken zijn, wordt in Europa enkel verplicht op de achterkant van verpakkingen. De milieucommissie in het Europees Parlement stoot daarmee consumentenorganisaties tegen de borst.

“Consumenten zullen grote moeite hebben om na te gaan hoeveel energie, vetten, onverzadigde vetzuren, suikers en zouten in voedingswaren zitten. Ze zullen het product dat ze willen kopen in alle richtingen moeten draaien om informatie hierover terug te vinden. Consumenten die een gezonde keuze willen maken worden op die manier niet echt geholpen op een ogenblik dat zwaarlijvigheid de topprioriteit in de gezondheidszorg is.” Monique Goyens, directeur-generaal van de BEUC (European Consumers’ Organisation), reageert bijzonder ontgoocheld over het resultaat van de stemming over etikettering van voeding en drank in de milieucommissie van het Europees Parlement.

Een jaar geleden hadden de parlementsleden na fors gelobby van de voedingsindustrie al een aantal amendementen weggestemd die de BEUC cruciaal vond.

De milieucommissie boog zich gisteren een tweede maal over de etiketteringswetgeving. De BEUC had gehoopt dat de parlementsleden deze keer de industrie zouden verplichten informatie over vetten, suikers en zouten vooraan op de verpakking te vermelden. Maar amendementen in die zin haalden het gisteren niet. Informatie wordt enkel verplicht op de achterkant van de verpakking. Enkel de energiewaarde (de hoeveelheid calorieën per 100 gram) en de houdbaarheidsdatum moeten verplicht vermeld worden aan de voorzijde van de verpakking.

“De industriële lobby heeft net als vorig jaar met het verkeerslichtensysteem opnieuw zijn slag thuis gehaald”, reageert europarlementslid Bart Staes (Groen!). Desondanks stemde zijn fractie finaal voor de nieuwe wetgeving. “Hoe zwak de nieuwe wetgeving ook is, toch blijft ze een verbetering ten aanzien van de bestaande. In alle lidstaten zullen de regels voor alle consumenten dezelfde zijn. Vandaag is dat niet het geval.”

Lichtpuntjes

Marianne Thyssen (CD&V) vindt de kritiek ongegrond. “Met deze nieuwe wet zullen de consumenten op een leesbare en begrijpelijke manier de informatie krijgen die ze nodig hebben om meer bewust om te gaan met hun voeding.” Volgens haar kunnen lidstaten die dat wensen nog altijd aan voedselproducenten vragen om cruciale informatie vooraan op de verpakking te plaatsen.

Tot groot ongenoegen van de voedingsindustrie wordt zij verplicht de herkomst te vermelden van de ingrediënten van verwerkte producten. Oorsprongslabels zullen voortaan ook gelden voor fruitsappen, melk en andere zuivelproducten. De BEUC erkent dat de milieucommissie zo het oorspronkelijke voorstel stevig verbetert.

Nog een lichtpuntje zijn de minimumafmetingen van de letters en cijfers op de verpakking. Die moeten ten minste 1,2 millimeter bedragen. Of de leesbaarheid van etiketten daardoor verbeterd wordt, zoals de BEUC claimt, is evenwel onzeker. “We zullen een bril moeten dragen om de informatie te kunnen lezen”, zegt Staes.

De milieucommissie gaat nu met de lidstaten onderhandelen over haar amendementen, waarna het Europees Parlement het finale woord krijgt.