Direct naar artikelinhoud

MR maakt zich druk over eerste Belgische moslimbeurs

Vrijdag gaat in Thurn en Taxis de eerste Belgische moslimbeurs van start. MR-Kamerlid Denis Ducarme heeft vragen bij een aantal 'islamistische' sprekers, gastspreker en sociologe Nadia Fadil (KUL) vindt dat Ducarme overdrijft.

Het is de eerste keer dat in België een officiële moslimbeurs wordt georganiseerd, naar het model van de beurs Le Bourget, de moslimbeurs die al meer dan 20 jaar in de omgeving van Parijs doorgaat. Van vrijdag tot zondag worden in Brussel tienduizenden bezoekers verwacht. Meer dan tweehonderd standhouders zullen hen warm proberen te maken voor wereldse zaken als halalvoeding en reizen naar Mekka. Er is ook een minder commercieel luik aan de beurs met lezingen over religie en maatschappij, zoals een debat over het boerkaverbod. Onder andere die discussie baart Denis Ducarme, Kamerlid voor de MR, zorgen.

In een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Milquet (cdH) vraagt hij om extra politietoezicht, omdat hij vreest dat het verbod op gezichtssluiers in en rond de beurs overtreden zal worden. Ook het wereldwijde protest tegen de anti-islamfilm Innocence of Muslims moet de minister tot verhoogde waakzaamheid aanzetten, meent Ducarme. Milquet laat via een woordvoerder weten dat ze geen brieven van de MR nodig heeft om "perfect geïnformeerd" te zijn over wat er dit weekend in Brussel staat te gebeuren.

Ducarme maakt zicht verder nog druk over sprekers als sjeik Issam Al Bachir en de Tunesische theoloog Ahmed Jaballah, mensen die volgens de politicus in andere Schengenlanden eerder geen visum kregen.

Nadia Fadil, professor sociologie aan de KU Leuven en een van de gastsprekers op de beurs, zegt dat Ducarme overdrijft. "Als hij op zoek is naar obscure elementen binnen de islamitische wereld, dan zullen die zich zeker niet op deze beurs laten zien." De organisatoren staan juist voor dialoog en discussie, zet Fadil. "Natuurlijk zijn de meeste bezoekers van deze beurs gelovigen. Dit is een moslimbeurs, geen seculier kransje."

Komen verder aan bod: de zeer populaire spreker Tarik Ramadan, pleitbezorger van een Europese islam en kleinzoon van de stichter van de Moslimbroeders. Ook Mustafa Kastit komt aan het woord, de prediker in de Grote Moskee aan het Brusselse Jubelpark, een man die zich in salafistische kringen zou bewegen. "Salafisme is een containerbegrip", zegt Fadil, "dat zowel voor orthodoxe gelovigen opgaat als voor de versie van Saoedi-Arabië. Naar ik meen zijn de ambassades van dat land nog altijd gevestigd in ons land en in onze buurlanden."

De krant Le Soir schreef eerder dat de Executieve van de Moslims van België, de officiële vertegenwoordiging van de Belgische islamieten, de beurs zou boycotten. Voorzitter Semsettin Ugurlu ontkent dat met klem. "Er zijn verschillende leden van de Moslimexecutieve die de beurs zullen bezoeken. Ze doen dat individueel, en er is zeker geen sprake van een boycot." Volgens Le Soir heeft de Executieve geweigerd om deel te nemen aan een debat over een hervorming van de islamitische instellingen, maar ook dat wordt door Ugurlu ontkend.

De Moslimexecutieve is intern hopeloos verdeeld en probeert al jaren om tot een nieuw model te komen. In mei vond nog een huiszoeking plaats bij de Franstalige tak, na een klacht van vice-voorzitter Isabelle Praile en twee andere dissidenten over valsheid in geschrifte door het bestuur.