Direct naar artikelinhoud

Peeters klaar voor ministerpost

De man die het premierschap als een degradatie beschouwde, kan zelfs niet meer op die post rekenen. Kris Peeters (CD&V) blijft nog even coformateur, daarna rekent de partij op zijn diensten als minister in de federale regering.

"Kris liet loyauteit en het partijbelang voorgaan op een oprechte persoonlijke ambitie. Een grote meneer." Voorzitter Wouter Beke sprak net geen heiligverklaring uit op de persconferentie, waar Marianne Thyssen werd voorgesteld als Belgische eurocommissaris. Toch moet het bijzonder veel pijn doen bij Peeters dat hij de Zestien aan zich moet laten voorbijgaan. Tot net voor de definitieve beslissing bleef hij bij de onderhandelingen vasthouden aan een verlengd verblijf aan de top.

Voor de verkiezingen liet hij nochtans weten dat het premierschap een degradatie zou zijn tegenover zijn functie als minister-president. Maar die 'stap terug' zou hij nog wel slikken, zo bleek snel. Al tijdens de Vlaamse onderhandelingen ontstond de deal dat N-VA de minister-president zou mogen leveren, CD&V de eerste minister.

Wekenlang liep Peeters zich als formateur warm voor zijn nieuwe functie. Tot deze week het plan-Thyssen op tafel kwam. De man die voor CD&V de Vlaamse én federale onderhandelingen heeft geleid, zal het zonder ultieme bekroning moeten stellen.

Bij de partij valt te horen dat hij nu vicepremier, of op zijn minst minister kan worden. De vraag is of Peeters daar vrede mee neemt. Hij zwoer nooit gewoon minister te worden in de Vlaamse regering. "Maar vicepremier in de federale regering is toch nog iets heel anders", klinkt het. Al zal Beke dan Koen Geens en Pieter De Crem, die hopen op een verlengd verblijf in de regering, moeten ontgoochelen.

Een andere piste is dat hij voorzitter zou worden, maar die optie wordt weggelachen door de partijtop. "Dat zouden we hem niet willen aandoen." Beke benadrukte tijdens de persconferentie dat hij nog voor enkele jaren voorzitter zou blijven.

Een exit voor Peeters uit de politiek dan maar? Dat is niet onmogelijk. De CD&V-kopman zou een belangrijke functie kunnen opnemen bij de haven van Antwerpen.

"Eerst de formatie verder tot een goed einde brengen, en dan zullen we wel zien", is de officiële uitleg van Peeters. De vraag is of hij aan de onderhandelingstafel nog dezelfde autoriteit zal hebben. Hij is niet langer de leider-in-wording. Anderzijds geeft dit de CD&V meer vrijheid op inhoudelijk vlak. Zijn partij kan als 'junior partner' nu alles op alles zetten om linkse accenten te leggen.

Over de postjes wordt pas op het einde van de rit beslist. Ook over de premier. Nu de post van eurocommissaris losgesneden van de verdeling van de andere portefeuilles, kan CD&V een ultieme slag slaan. Als MR en Open Vld naar elkaar blijven kijken, kan Peeters alsnog het premierschap toegespeeld krijgen.