Direct naar artikelinhoud

Liefde bekoeld tussen VdB en Lotto

Dat er voor een fors jaarloon ook iets in de plaats moet komen. Dat is wat ze Jurgen Van den Broeck bij de Nationale Loterij nu al een jaar aan het verstand trachten te brengen. Alleen heeft VdB daar geen oren naar. Want contract is contract. Zodat de relatie tussen renner en ploeg in 2015 wel eens erg koel zou kunnen worden.

Bij Lotto vonden ze het afgelopen winter tijd voor een serieus gesprek. Lotto Sports Organisation (LSO), het moederbedrijf waarin ook de Lotto-wielerploeg een plaats heeft, oordeelde dat Jurgen Van den Broeck eindelijk iets mocht terugdoen voor het forse jaarloon dat hij nu al drie jaar opstrijkt. Een miljoen euro of daaromtrent, dan ben je niet blij wanneer VdB in de Tour de France de verwachtingen niet inlost.

Of hij niet een contract zoals Jelle Vanendert wilde overwegen, klonk het. Minder loon, meer bonussen. Vanendert zou er niet slechter van worden. Van den Broeck - als hij waarmaakt wat hij al drie jaar belooft - zeker ook niet. Maar de Loterij had zich de moeite kunnen besparen. Contract is contract, zei VdB. Zelfs als het gesprek nog drie kwartier langer had geduurd, beschouwde de renner het na vijftien minuten al als beëindigd.

Fast forward naar zondag 27 juli in Parijs. Jurgen Van den Broeck zal dertiende eindigen in de Tour, ruim 34 minuten achter eindwinnaar Vincenzo Nibali. Ploegdokter Mathieu heeft het over een mycoplasmabesmetting. VdB wijst op een lange revalidatie na zijn val vorig jaar in de Tour, op een nieuwe val in de Tirreno, op een zware Dauphiné. Gelove wie het wil. Maar Van den Broeck voelt de bui hangen.

Geen ritzege

Vier weken later zal de renner naar de Ronde van Spanje vertrekken. Hij heeft er zelf op aangedrongen. Dat mag. Maar niet voor Lotto het nieuwe contractvoorstel weer op tafel heeft gelegd. Het is twee weken na de Tour. Minder loon, meer bonussen, klinkt het opnieuw. Dat hij het allemaal zal goedmaken in Spanje, zegt VdB. Een ritzege, dan hoeft niemand nog te mopperen. Maar de temperatuur is onder nul. Lotto blijft vinden dat Van den Broeck niet de prestaties levert die men van een renner met zijn loon mag verwachten. Alweer zegt Van den Broeck zijn contract onbespreekbaar te vinden. Hij wijst naar het verleden: twee keer vierde in de Tour, een keer zevende in de Giro, achtste in de Vuelta. Als dat niet meer telt, dan hadden ze daar bij Lotto in de winter van 2011 aan moeten denken, wanneer zijn contract op papier werd gezet. Bij Lotto krijgen ze het stilaan op de heupen.

Het vervolg is bekend. Van den Broeck zal opgeven in de dertiende etappe van de Vuelta. In week één wordt hij in de eerste etappe bergop op vier minuten gereden. De beloofde ritzege is er niet gekomen. Dat is vervelend. En zeker niet bevorderlijk voor de goede relaties tussen Jurgen Van den Broeck en Lotto.

Nieuwe ploeg

Hoe moet het nu verder? Ploegleider Marc Sergeant liet afgelopen weekend bij Sporza al horen waar het voor hem op staat. Misschien dat VdB volgend jaar de Giro rijdt. Of de Vuelta. Maar niet meer de Tour de France. Dat is een aflopend verhaal waar niemand bij Lotto nog in gelooft. Of het moest Van den Broeck zelf zijn.

Contract

En zijn contract? Tja. Als het niet anders kan, zal Lotto zich er aan houden. Als Van den Broeck volgend jaar naar een andere ploeg wil, dan mag dat ook. Dan wordt het contract gewoon ontbonden. De mogelijkheid wordt door beide partijen even geopperd voor Van den Broeck naar de Vuelta vertrekt. VdB staat niet afwijzend. Maar na de Ronde van Spanje heeft niemand het er nog over. Zeker Van den Broeck niet.

Ondertussen is de liefde tussen beide partijen op. Het heeft er alle schijn van dat slechts een verstandshuwelijk Lotto en Jurgen Van den Broeck in 2015 nog samenhoudt. Hoe dat afloopt, zal volgend jaar moeten blijken. Ondertussen is manager Jef Van den Bosch de zoektocht naar een nieuwe ploeg al gestart. Hij heeft Van den Broeck voor 2016 bij Patrick Lefevere aangeboden. Maar die houdt de boot voorlopig af. "2015 moet nog beginnen. Ik heb geen zin om nu al over 2016 te spreken."