Direct naar artikelinhoud

Phonebloks: de smartphone met het eeuwige leven

Het begon met een kapot fototoestel en eindigde met een revolutionaire telefoon. De Nederlander Dave Hakkens jaagt met Phonebloks de Apples en Samsungs van deze wereld de daver op het lijf.

Knutselen deed Dave Hakkens (25) altijd al graag. Alleen bleef hij wat elektronica betreft een beetje op zijn honger zitten. "Wanneer je een lekke band hebt vindt iedereen het de normaalste zaak ter wereld dat je die band repareert en niet meteen je hele fiets bij het vuilnis gooit", vertelt hij. "Maar wanneer het over elektronica gaat is die redenering ineens niet zo logisch meer." Dat ondervond Hakkens aan den lijve toen zijn fototoestel plots de geest gaf. "Met veel moeite kreeg ik dat ding open en na wat speurwerk ontdekte ik dat de lensmotor kapot was. Alleen bleek dat ene onderdeel niet apart te bestellen. Weggooien, liet de fabrikant weten."

Hakkens, die op dat moment aan de Design Academy in Eindhoven studeerde ging op zoek naar een alternatief en kwam een paar maanden later met Phonebloks op de proppen, een smartphone die eruitziet als een blokkendoos en eigenlijk ook zo werkt. De gebruiker krijgt een universeel moederbord en kan daar naar hartelust afzonderlijk componenten op vast klikken: een camera, een extra batterij, een snellere processor. Elke gebruiker stelt zijn eigen telefoon samen. En wanneer een van de onderdelen de geest geeft of verouderd raakt, klik je er gewoon een nieuw op vast.

YouTube-succes

Het idee - meer was het toen nog niet - leverde Hakkens aan de Design Academy alvast een grote onderscheiding op. Maar in zijn achterhoofd bleef het knagen. "We lopen allemaal rond met een veel te dure telefoon in onze zak die we bovendien om de twee jaar moeten vervangen voor een sneller en beter model. Terwijl we eigenlijk willen dat dat ding het gewoon blijft doen. Bovendien creëeren al die afgedankte telefoons een gigantische afvalberg. Ik had dan wel een ontwerp bedacht dat daar misschien iets kon aan doen, maar in mijn eentje kon ik dat nooit realiseren."

En dus deed Hakkens wat elke twintiger zou doen: hij maakte een YouTube-filmpje waarin hij zijn idee uit de doeken deed in de hoop dat de wereld de genialiteit ervan zou opmerken. Van dan af ging het snel. Het filmpje verspreidde zich razendsnel over het internet. De teller staat vandaag op bijna dertien miljoen views. En dat blijft niet zonder gevolg. Hakkens werd overstelpt met vragen, aanbiedingen en voorstellen. "Blijkbaar zitten heel wat mensen op dit soort telefoon te wachten", reageert hij laconiek. "Voor grote fabrikanten als Apple, Samsung en HTC is Phonebloks een bedreiging, maar voor heel wat andere bedrijven is het net een opportuniteit. Een bedrijf als Nikon zou perfect cameraatjes kunnen maken en verkopen die compatibel zijn met Phonebloks. Ook producenten van batterijen, luidsprekers en processoren zouden hun eigen producten aan de man kunnen brengen zonder daarbij afhankelijk te zijn van de gsm-giganten die de markt nu domineren."

Uit al die internationale contacten distilleerde Hakkens ondertussen een multidisciplinair team van ingenieurs, designers, softwareontwikkelaars en juristen die moeten nagaan of Phonebloks levensvatbaar is. "Tot nu is het niet meer dan een knap uitgewerkt idee", vertelt Hakkens. "Natuurlijk heb ik tijdens het ontwerpen van Phonebloks ook rekening gehouden met het technische aspect. In principe kan zo'n telefoon werken, maar of dat ook in de praktijk lukt is nog maar de vraag."

Geen patent

Met een idee waarvoor dertien miljoen mensen warm lopen op zak zou je denken dat Hakkens' broodje gebakken is. Maar dat blijkt niet het geval. Meer nog, Hakkens nam niet eens een patent op Phonebloks. "Dat ging niet meer", legt hij uit. "Wanneer je een ontwerp in de openbaarheid brengt, wat ik dus heb gedaan met dat YouTube-filmpje, kan je er achteraf geen patent meer op aanvragen. Daar lig ik niet wakker van. Ik zal al lang blij zijn als Phonebloks ooit echt in de winkel ligt. Dat is waar ik het voor doe."

www.phonebloks.com