Direct naar artikelinhoud

Oerknal krijgt concurrentie van zwart gat

NATUURKUNDE - Tot nog toe geldt de oerknal als meest populaire theorie voor het ontstaan van het universum (goddelijke interventies daargelaten). Alles is voortgekomen uit een punt met een oneindig grote dichtheid en sindsdien dijt het heelal gezapig uit. Enkele fysici denken nu echter dat het universum ontstond nadat een vierdimensionale ster is geïmplodeerd en transformeerde in een zwart gat dat een hoop materiaal begon uit te spuwen. Die nieuwe hypothese dicht enkele gaten in de oerknaltheorie en kan verklaren waarom er overal in het universum een min of meer gelijke temperatuur voorkomt. Helaas voor de nieuwe theorie geeft nieuwe informatie over temperatuurfluctuaties in het heelal weer meer zuurstof aan de oerknaltheorie.

Nieuwe staat van bewustzijn ontdekt

GENEESKUNDE - Patiënten ontwaken maar heel zelden uit hun verdoving tijdens een operatie. Maar er is nu ook een bewustzijnsniveau aan het licht gekomen dat het midden houdt tussen bewust en bewusteloos. Patiënten zouden nog kunnen reageren op een bevel, zonder pijn of de handelingen van een operatie gewaar te worden. Dat zegt anesthesist Jaideep Pandit van het Engelse St John's College. Bij een recent onderzoek door dokter Ian F. Russell werden 34 patiënten verdoofd over hun hele lichaam, behalve een voorarm, waardoor ze hun vingers nog konden bewegen - bijvoorbeeld om te laten weten dat ze pijn leden. Een derde van de proefpersonen bewoog een vinger wanneer dat gevraagd werd, en enkel dan, terwijl ze voor de rest volledig onder verdoving leken te zijn en geen last van pijn leken te hebben.

Lightproducten missen doel

GEZONDHEID - Slecht nieuws voor de mensen die op dieet zijn en denken door lightproducten af te kunnen vallen. Uit recent onderzoek blijkt dat onze hersenen echte suikers willen en dus geen kunstmatige zoetstoffen. Het eten van caloriearme gezoete producten kan er daarom voor zorgen dat je nadien alsnog op zoek gaat naar calorierijk eten, vooral wanneer je honger hebt of moe bent. Dat hebben wetenschappers aan de Yale University School of Medicine ontdekt. Volgens de wetenschappers verklaart de bevinding waarom het aantal mensen met obesitas blijft stijgen ondanks het succes van lightproducten. Het onderzoek gebeurde bij muizen en bestond uit een combinatie van gedragstesten met zoetstoffen en suiker en het meten van activiteit in het beloningsgebied van de hersenen. De wetenschappers ontdekten dat kunstmatige zoetstoffen en andere caloriearme opties niet dezelfde reactie in het brein uitlokken als suiker.

Angstgevoelens bestrijden tijdens slaap

NEUROLOGIE - Voor het eerst zijn neurologen erin geslaagd een emotionele herinnering te manipuleren tijdens de slaap. Dat blijkt uit een studie die zondag verscheen in Nature Neuroscience. "Mogelijk kunnen we fobieën gaan behandelen terwijl mensen slapen", zegt Katherina Hauner van de Northwestern University in Chicago. Vijftien proefpersonen kregen twee gezichten te zien terwijl ze telkens een milde elektrische shock ontvingen en een andere geur roken. Daardoor gingen ze de geuren en de gezichten associëren met angst. Tijdens hun slaap werden ze blootgesteld aan één van die geuren. Bij het ontwaken kregen de proefpersonen weer de twee gezichten te zien. Bij het gezicht dat bij de geur hoorde die ze tijdens hun slaap hadden geroken, stelden de onderzoekers minder angstgevoelens vast.