Direct naar artikelinhoud

Kaalslag onder banken: alleen KBC en Argenta nog 'puur Belgisch'

Met de overname van Fortis door BNP Paribas blijven er maar weinig banken in zuiver Belgische handen. "Alleen qua bierbrouwen is het land nog een wereldspeler", lachen de Nederlandse media. Een overzicht van de kaalslag in de Belgische bankwereld.

Van de top vijf van Belgische markt blijven alleen Argenta en KBC 'puur Belgisch'. Fortis en ING hebben hun hoofdkantoor in Den Haag of Parijs. Dexia huist nog in Brussel, maar de vraag is hoe lang die noodlijdende bank nog in onze hoofdstad zal vertoeven.

Begin deze week was Fortis nog stevig in regeringshanden, na een turbulent weekend nam het Franse BNP Paribas het gros van de activiteiten van de opvolger van de ASLK over. De Belgische overheid behoudt alleen een blokkeringsminderheid omdat ze de werkgelegenheid van deze gigantische privéwerkgever niet te veel in gevaar brengen. De bank met het meest verspreide aandeel bij de Belgen heeft hier dus geen beslissingscentrum meer.

Dexia, waar de Belgische, Luxemburgse en Franse regering vorige week 6,4 miljard euro in pompten, blijft voorlopig een Beneluxbank die opereert vanuit Brussel, maar daar zou snel verandering in kunnen komen. In 1996 ontstond Dexia uit een fusie van het Gemeentekrediet en Crédit Local De France, een ontstaansgeschiedenis die veel gelijkenissen vertoont met de fusies waaruit Fortis voortkwam. De aanwezigheid van Fortis en Dexia maakte van Brussel een van de financiële centra van Europa, maar die poleposition zal onze hoofdstad waarschijnlijk niet kunnen bewaren. Van de grootbanken blijft alleen KBC Groep over met een volwaardig hoofdkantoor in ons land.

Na het kwartet KBC-Fortis-Dexia-ING volgt buitenbeentje Argenta. Die bank, met hoofdkantoor in Antwerpen, wordt (voorlopig) niet rechtstreeks getroffen door de bankcrisis omdat ze nooit in subprimeproducten investeerde en de tegoeden op de spaarboekjes veel hoger liggen dan de verstrekte kredieten. Hoewel deze 'familiebank' niet beursgenoteerd is, vreest de directie toch een onrechtstreeks effect van de kredietcrisis.

Volgens Febelfin, de federatie van de Belgische financiële sector, blijven er in ons land nog 21 banken over met een Belgische meerderheid die vallen onder het Belgische recht. De banken met een buitenlandse meerderheid die toch het Belgische recht volgen, klokken af op 28. Er zijn echter een pak meer banken die het Belgische recht niet volgen: 46 vallen onder het recht van een Europese lidstaat, 9 volgen het recht van een niet-Europees land. Pittig detail: volgens Febelfin is de positie van Dexia op dit moment 'neutraal'. "We leven in onzekere tijden", zegt de woordvoerder van Febelfin. "We kunnen niet zeggen onder welk recht die bank momenteel valt." (tp)