Direct naar artikelinhoud

BNP Paribas blijft makkelijk overeind in crisis

Ironisch genoeg was BNP Paribas de eerste Europese bank die vorig jaar werd getroffen door de kredietcrisis

BRUSSEL l Bij BNP Paribas heeft Fortis een onderkomen gevonden bij een van de schaars geworden stabiele banken in Europa. Met ruim 1,5 miljard euro winst in het tweede kwartaal van 2008 lijkt de Franse bankgroep zich vooralsnog goed te kunnen handhaven in de economische crisis.

BNP Paribas is een van de grootste internationale bankgroepen met vestigingen in meer dan 85 landen, verspreid over vijf continenten. Op de befaamde Forbes-lijst van 's werelds topbedrijven prijkt de megabank op de dertiende plaats. Het is de grootste private bank in de eurozone en de vijfde grootste bank ter wereld. BNP telt in totaal 169.800 werknemers en miljoenen klanten, zowel bedrijven als particulieren. De groep heeft een stevige voet aan de grond in de Verenigde Staten en is aan het uitgroeien tot een machtige speler in Azië.

Ironisch genoeg was BNP Paribas de eerste Europese bank die vorig jaar werd getroffen door de kredietcrisis. In juli 2007 moest de groep drie fondsen sluiten bij gebrek aan liquiditeit. Bijna anderhalf jaar later blijkt dat de schade nog beperkt is gebleven. "BNP Paribas geldt momenteel als een van de stabielere partijen in het bankwezen", zegt financieel analist Jaap Meijer van de bank Dresdner Kleinwort. "Terwijl veel Europese banken harde klappen hebben gekregen met de kredietcrisis, heeft BNP zich goed staande kunnen houden en het verlies weten te beperken. Dat heeft natuurlijk te maken met de omvang van de Franse bankgroep, maar ze hebben ook veel minder risico's genomen dan bijvoorbeeld de Fortis Groep."

De internationale bankgroep zou in totaal 1.694 miljard euro aan activa beheren. Voor het tweede kwartaal van 2008 boekte BNP zo'n 1,5 miljard euro winst. Dat is een daling van 34 procent in vergelijking met vorig jaar, maar gezien de huidige economische malaise nog altijd een goede score volgens Meijer. "Door het overgekapitaliseerde Fortis over te kopen, is BNP er alleen maar sterker op geworden. Dit was echt een werelddeal waar ze de vruchten van zullen plukken. Dit was de kans waarop de groep lang heeft gewacht: een grote speler worden op de Belgische markt.

De oprichting van BNP Paribas dateert van 2000. De groep ontstond uit de Banque National de Paris (BNP) en Paribas, twee banken die tot het midden van de jaren negentig actief waren in België. Acht jaar geleden kondigde BNP Paribas haar comeback aan op de Belgische markt. Sindsdien biedt de bankgroep financiële dienstverlening aan bedrijven, financiële instellingen en particulieren in ons land. BNP telt momenteel elf vestigingen in België, goed voor 600 werknemers. Daarnaast is BNP Paribas actief als verzekeraar via Cardif, als leasingbedrijf via Arval en als specialist in woonkredieten via Ucbel. De internetbank Cetelem en vastgoedmakelaar Atisreal zijn eveneens dochterbedrijven van BNP. (kvdp)