Direct naar artikelinhoud

Politietop kiest zelf opvolger voor Koekelberg

Een selectiecommissie van uitsluitend politiemensen bepaalt wie het meest geschikt is om de nieuwe chef van de federale politie te worden. Van enige externe evaluatie is geen sprake.

Of die van Fernand Koekelberg erbij zal zijn, moet nog blijken, maar alle kandidaturen voor de vacature van commissaris-generaal bij de federale politie moeten voor woensdag drie augustus middernacht binnen zijn. Tegen eind september moet dan duidelijk worden wie interim-baas Paul Van Thielen opvolgt als nieuwe politiechef.

Alle kandidaten zullen in de loop van volgende maand uitgenodigd worden voor een interview voor een vijfkoppige selectiecommissie. De vragen mogen ze schriftelijk voorbereiden, waarna een uitgebreid gesprek volgt. Op basis daarvan zullen de commissieleden een top drie opstellen, die overgemaakt wordt aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. Het zijn immers zij die de knoop doorhakken en de nieuwe politiebaas via een koninklijk besluit aanstellen voor een termijn van vijf jaar.

Dat de regering nog tegen de voorkeur van de politiejury ingaat, lijkt onwaarschijnlijk. "In het licht van alle recente problemen bij de politie zal niemand zich geroepen voelen om zwaar tussenbeide te komen", voorspelt veiligheidsexpert Brice De Ruyver. Ook bij de vorige procedure in 2007 schaarde de regering zich eensgezind achter Fernand Koekelberg nadat die in de vergelijkende test zes tegenkandidaten achter zich had gelaten.

Commissie van vijf

Los van de gebruikelijke politieke contacten, lijkt de keuze van de nieuwe commissaris-generaal op die manier een zaakje dat uitsluitend binnen het politiekorps zelf wordt afgehandeld. De selectiecommissie bestaat immers zo goed als volledig uit politiemensen. Voorzitter is François Adam, inspecteur-generaal van de Algemene Inspectie. Daarnaast zetelen ook de Antwerpse korpschef Eddy Baelemans en Valère de Cloet, directeur-generaal van de gerechtelijke politie, in de commissie. Verder is er - al naar gelang een van hen zich zelf kandidaat stelt - een plaatsje voor Jean-Marie Van Branthegem of Olivier Libois, de directeuren-generaal van respectievelijk de dienst Ondersteuning en Beheer en de Administratieve politie.

Mikken ze allebei op de post, dan schuift Michèle Coninx, vicevoorzitster van het Europese samenwerkingsverband Eurojust aan. Monique De Knop, voorzitster van het directiecomité van de FOD Binnenlandse Zaken, vervolledigt het vijftal en is het enige 'externe' commissielid. Al is ook dat relatief. "De Knop staat heel dicht bij de politietop. Ze is gepokt en gemazeld in het wereldje", zegt De Ruyver. "Enerzijds is dat goed. Het is immers belangrijk om de specificiteit van het Belgische politielandschap te kennen en de uitdagingen waar een commissaris-generaal voor staat, maar het zou niet slecht zijn om ook een externe, desnoods internationale deskundige mee te laten beslissen", vindt De Ruyver.

Ondertussen is de van verkrachting beschuldigde Koekelberg nog steeds van plan opnieuw zelf een gooi te doen naar zijn oude job. Alleen kan zijn kandidatuur niet ontvankelijk verklaard worden, zolang hij geschorst is. Gisteren tekende de ex-politiechef daarom opnieuw beroep aan bij de Raad van State, die door de extreem strakke deadline vandaag al een zitting heeft gepland. Ook het verhoor door huidig commissaris-generaal Paul Van Thielen staat vandaag op de agenda. Het gebrek daaraan was vorige vrijdag immers nog de reden om Koekelbergs schorsing (even) ongedaan te maken.