Direct naar artikelinhoud

Vlaamse partijen raken het eens over meer klimaatambitie

In het Vlaams Parlement hebben meerderheid en oppositie na ruim drie jaar dralen zich dan toch uitgesproken voor een scherpere klimaatdoelstelling op Europees niveau. Na Wallonië, Brussel en de federale overheid pleit nu ook Vlaanderen ervoor om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 30 procent te verminderen.

"Toch een kleine revolutie", zo reageert Mathias Bienstman, klimaatexpert bij Bond Beter Leefmilieu. Alle partijen, ook die welke zich lang verzetten, zoals N-VA en CD&V, zijn nu voor en geen enkele partij is nog tegen. Alleen Vlaams Belang onthield zich.

Spanje boort naar olie bij Canarische eilanden

De Spaanse regering heeft het licht op groen gezet voor de prospectie naar oliebronnen in de archipel van de Canarische eilanden. De Spaanse groep Repsol mag het onderzoek voeren. De regionale autoriteiten zijn ertegen gekant: ze vrezen dat de eilanden minder aantrekkelijk zullen worden voor toeristen.

Al in 2001 werden op zeventig kilometer van de kusten verschillende oliebronnen ontdekt. Verwacht wordt dat er in het gebied voor 100.000 olievaten per dag kan worden opgepompt. Repsol zou binnen twee jaar met de eerste boringen willen beginnen.

Europarlementsleden protesteren tegen komst Strauss-Kahn

Leden van het Europees Parlement tekenen verzet aan tegen de komst van Dominique Strauss-Kahn naar hun halfrond. De voormalig IMF-topman, die er in Frankrijk van wordt verdacht deel te hebben genomen aan seksfeestjes met prostituees, neemt er volgende week deel aan een debat over de financiële crisis.

Isabelle Durant (Ecolo), Véronique de Keyser (PS) en Derk Jan Eppink (LDD) vrezen dat DSK de reputatie van het parlement zal schaden. "Het zou geen platform mogen bieden voor de rehabilitatie van een publieke figuur die het voorwerp uitmaakt van een gerechtelijk onderzoek."