Direct naar artikelinhoud

Arrestaties op vooravond verjaardag Iraanse revolutie

Teheranl In Iran heeft de politie aanhangers van de oppositie opgepakt als waarschuwing voor de betogingen die vandaag worden verwacht. Vandaag viert Iran de 31ste verjaardag van de revolutie en alles wijst erop dat de oppositie opnieuw massaal op straat zal komen.

Oppositieleiders hebben al aangekondigd vandaag te zullen betogen, maar de regering heeft gereageerd met een reeks arrestaties. De autoriteiten hebben ook gezegd dat degenen die durven te demonstreren, een fiks antwoord mogen verwachten. Vandaag wordt in Iran de 31ste verjaardag van de Islamitische Revolutie gevierd, zowat de belangrijkste dag op Irans politieke kalender. Omdat alle betogingen al een tijd lang verboden zijn door de regering, grijpen oppositieleden vaak officiële vieringen aan om op straat te komen. De laatste keer was in december, toen acht doden vielen nadat de politie en proregeringsmilities betogers aanpakten. Hoeveel opposanten er gisteren preventief werden gearresteerd, is niet duidelijk. De Iraanse politiechef, generaal Ismail Ahmadi Moghaddam, sprak enkel over een “aantal” arrestaties van personen die bezig waren met de planning van betogingen. Ahmad Reza Radan, de onderpolitiechef van Iran, zei volgens het officiële agentschap Fars dat demonstranten konden rekenen op harde acties van de politie. “We zullen geen oproerkraaiers dulden”, zei hij.

Maar de oppositie liet zich niet onmiddellijk ontmoedigen. Oppositiewebsites en Iraanse blogs riepen op tot de betogingen en vroegen manifestanten op te dagen met groene vlaggen of kledingstukken; sinds de beruchte presidentsverkiezing van juni vorig jaar, waarbij overwinnaar Mahmoud Ahmadinejad werd beschuldigd van grote fraude, is groen de kleur van de oppositie. Op sommige websites zouden ook al protestroutes door Teheran aangeduid zijn, terwijl andere vragen om fluitjes mee te nemen om de proregeringstoespraken op luidsprekers, die in de hele stad zullen te horen zijn, te overtreffen. “Allemaal, laten we onze identiteit bewaren en meedoen aan de manifestatie”, was te lezen in een verklaring van oppositieleider Mir Houssein Mousavi, die in juni vorig jaar verloor tegen Ahmadinejad. Ook oppositieleider Mehdi Karoubi, die in juni 2009 eveneens kandidaat was, heeft gezegd aanwezig te zijn op demonstraties in Teheran. Op zijn website nodigt hij iedereen uit om “deel te nemen aan de demonstraties van 11 februari... stil, maar sterk zoals dat eerder gebeurde.” (AE)