Direct naar artikelinhoud

Schepenen voor Vlaamse Zaken starten hun strijd

Na Aalst, Brasschaat en Wijnegem krijgt nu ook Temse een schepen van Vlaamse Aangelegenheden. In Temse wordt de eerste realisatie een standbeeld voor de Vlaamse martelaren Edward en Frans Van Raemdonck. In Brasschaat wil de bevoegde schepen de Vlaamse vlag een prominente plek geven.

Ook in Temse behaalde N-VA op 14 oktober een overwinning en dat bracht burgemeester Luc De Ryck (CD&V) ertoe Open Vld uit de coalitie te wippen. De N-VA krijgt met Lieve Truyman en Geert Vandersickel twee van de zes schepenen en de OCMW-voorzitter. Die post gaat naar lokaal N-VA-voorzitter Werner Maerevoet. Hij kondigde dit weekend aan dat N-VA een schepen van Vlaamse Aangelegenheden en Integratie zal aanleveren. De schepen moet er allereerst voor zorgen dat "de 11 juliviering meer luister krijgt" en waken over het taalgebruik in het chique kantoor- en appartementencomplex De Zaat, op de gronden van de vroegere Boelwerf. "De Zaat trekt nieuwe mensen aan, waardoor in de winkels soms een mondje Frans wordt gesproken", aldus Maerevoet, in enkele kranten. "We willen dat Vlaams houden."

Hij kondigde ook dat hij meer standbeelden van "Vlaamse groten uit Temse" in de straten wil en maatregelen tegen anderstalige opschriften in handelszaken. "Potsierlijk", vindt oppositieleider Bert Bauwelinck (sp.a). "Dit is identiek aan wat Vlaams Belang twaalf jaar lang afhaspelde in de gemeenteraad. Wij zitten op 15 kilometer van de Nederlandse grens. In Temse is er helemaal geen verfransing."

Restaurant La Provence

Eén van de eerste potentiële slachtoffers in Temse kan restaurant La Provence, 14 op 20 bij Gault&Millau, worden. "Wij hopen dat we onze naam mogen behouden", zegt chef Gunter Smet. "Wij bestaan vijftien jaar, iedereen kent La Provence. Je kunt dat niet vertalen. Ik hoor hier in Temse nooit Frans spreken. Ik denk dat ze een beetje aan het overdrijven zijn."

Werner Maerevoet toonde zich gisteren geschrokken over het feit dat het nieuws omhoog was geschoten op tal van sites en wenste een mediastop in te lassen tot de finalisering van het bestuursakkoord met CD&V, donderdag. Maerevoet wou wel bevestigen dat met Vlaamse groten wordt gedacht aan Edward en Frans Van Raemdonck. De twee broers, afkomstig uit Temse, sneuvelden in 1917 in Steenstrate. Volgens de legende stierven de broers in elkaars armen en staan zij symbool voor Vlaams martelaarschap en broederliefde aan het oorlogsfront. Historisch onderzoek wees uit dat één van de broers in werkelijkheid stierf aan de zijde van de Waalse korporaal Aimé Fiévez, maar dat kan niet beletten dat de mythe verder leeft, vooral in de Ijzerwake, de jaarlijkse bijeenkomst van extreem-rechts in Steenstrate.

Nieuwe straatnamen

Behalve Temse krijgt binnenkort ook Brasschaat voor het eerst een schepen van Vlaamse aangelegenheden. De bevoegdheid is er voor Adinda Van Gerven, eveneens namens N-VA. Gevraagd naar de invulling van de nieuwe bevoegdheid denkt Van Gerven in de eerste plaats aan een heropwaardering van de 11 juliviering. "Want in Brasschaat was die viering een wat armoedige gebeurtenis geworden." Als andere prioriteiten noemt Van Gerven bevlagging en straatnaamgeving. "Aan het gemeentehuis hangt de driekleur nog altijd in het midden. Wij willen in de toekomst de Vlaamse Leeuwenvlag in het midden hangen. Bij het bedenken van nieuwe straatnamen zullen we de voorkeur geven aan mensen die van belang waren voor de Vlaamse ontvoogdingsstrijd." Ten slotte wil Van Gerven, in samenwerking met haar collega van onderwijs, nagaan of ook de schooluitstappen een wat Vlaamser karakter kunnen krijgen.

Van Gerven wijst erop dat ze voorlopig nog geen schepen is en dat er dus nog niets officieel beslist is. Hetzelfde geldt voor Aalst, waar schepen Karim Van Overmeire in 2013 zou willen beginnen met het vervangen van alle straatnaamborden. In elk bord zou een Vlaamse leeuwenvlag komen.