Direct naar artikelinhoud

België zal allicht F-16's inzetten tegen Islamitische Staat

Er is officieus gepolst naar de mogelijkheid om de Belgische F-16's uit te sturen in de strijd tegen Islamitische Staat. De kans is groot dat ons land daarop ingaat.

"Officieus is de vraag gesteld of België bereid is mee te doen en wat wij kunnen doen, maar met duidelijke interesse in onze F-16's", klinkt het. '"De kans is heel groot dat de F-16's zullen worden ingezet."

De voorbije dagen raakte al bekend dat ons land verschillende mogelijkheden openhoudt voor een deelname aan een internationale militaire interventie tegen IS. De inzet van F-16's is een optie, net als het uitsturen van C-130-transportvliegtuigen of training en ondersteuning van het Iraakse leger. Een officiële vraag om Belgische deelname kwam er nog niet.

Officieus is België wel aan de mouw getrokken om F-16's uit te sturen. Concreet zou ons land overwegen de internationale coalitie vier gevechtsvliegtuigen aan te bieden, met twee extra toestellen in reserve. Defensie staat klaar om onmiddellijk te kunnen reageren op een officiële vraag. Een keuze voor de F-16's zou trouwens niet uitsluiten dat ook een C-130 wordt ingezet.

Een luchtoperatie kost evenwel bijzonder veel geld, terwijl Defensie jaar na jaar heeft moeten besparen. Het valt dus te verwachten dat niet alleen defensie voor de kosten zal opdraaien - net als destijds bij de operatie boven Libië.

Maar voor het zover is, zal het parlement eerst nog een resolutie moeten goedkeuren die instemt met deelname aan de missie. Morgen staat alvast een "informatiesessie" gepland met de ministers Didier Reynders (Buitenlandse Zaken, MR) en Pieter De Crem (Defensie, CD&V) in de bevoegde Kamercommissie.