Direct naar artikelinhoud

Vader Jonathan Jacob: 'Ik word er moedeloos van'

'Het zal de zeventiende keer zijn dat de zaak voorkomt', zucht Jan Jacob, vader van de in een politiecel gedode Jonathan. Donderdag zou de zaak eindelijk voorkomen, maar door een verschuiving van agenda's op het proces tegen de Aquino's vreest hij dat hem enkel een nieuwe datum wacht.

Op 6 januari 2010 pakte de politie de verwarde Jonathan Jacob (26) op in het centrum van Mortsel. Hij was halfnaakt, onder invloed van amfetamines en verbaal agressief. Hij werd opgesloten in een politiecel.

Op bevel van de Antwerpse substitute Kim D.L. werden een arts en het bijzondere bijstandsteam (BBT) van de Antwerpse politie opgeroepen om hem een kalmeerspuit te geven. Acht agenten, in de volksmond vaak omschreven als 'de botinnekes', volgden de zogeheten gestoorde procedure. Jacob werd met een duwvork tegen de grond geduwd, geslagen en verpletterd.

Hij overleed aan inwendige bloedingen. Pogingen van zijn familie om de daders voor de rechtbank te krijgen, leidden jarenlang nergens toe, tot de familie vorig jaar de weerzinwekkende beelden van een bewakingscamera vrijgaf aan het reportageprogramma Panorama.

Tel kwijt

Het Antwerpse parket, dat de acht leden van het BBT eerder buiten vervolging had gesteld, stelde ze op 21 mei collectief in staat van beschuldiging voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg zonder het oogmerk te doden. Ook een politiecommissaris uit Mortsel, de arts en de directeur van een psychiatrische instelling die Jacob eerder die dag had geweigerd, zagen zich gedagvaard.

Op 5 juni had de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) moeten beslissen wie voor de rechtbank zou moeten verschijnen, maar doordat advocaat Jan De Man - die optreedt voor enkele agenten - die dag een ingreep aan de keel moest laten uitvoeren, werd de zaak verschoven naar donderdag.

"Ik vrees dat het ook nu weer een maat voor niets zal zijn", zegt vader Jan Jacob. "De advocaten van de gedagvaarde agenten hebben voor zover ik hoorde nog geen schriftelijke besluiten neergelegd. Ik begreep dat het drugsproces tegen de familie Aquino in Hasselt een week is opgeschort om uitgerekend donderdag te hervatten. Ik zag ook dat Jan De Man daar optreedt voor een van de verdachten. Dan weet je al wat je mag verwachten."

"Ik ben de tel een beetje kwijt, maar met een stuk of elf zittingen voor de raadkamer en intussen ook al een aardig reeksje voor de KI moet dit de zeventiende keer zijn. Ik word hier gewoon moedeloos van. Het is intussen bijna vijf jaar geleden en je begint je af te vragen: gaat dit ooit ergens toe leiden? Zou het niet kunnen dat het dit is waar ze op uit zijn?"

Normaal gezien zouden de advocaten van de verdachten donderdag pleiten, en grote verrassingen vielen niet te verwachten. Elk van de acht zal aanvoeren dat het toepassen van de gestoorde procedure een bevel was van de Antwerpse parketmagistrate. Zij wordt niet vervolgd. Doordat zij voorrang van rechtsmacht geniet, kan dat ook niet voor een gewone rechtbank. "Zij heeft het gebeuren gestuurd", zegt Jacob. "Zonder haar zou het BBT niet eens zijn gekomen. Maar het parket-generaal heeft haar rol niet eens willen onderzoeken."

De betrokken agenten gaven eerder al aan dat ze hun rechten geschonden achten doordat de beelden van hun optreden zijn uitgezonden op tv en al wie ze zag tot een oordeel brachten. "Voor we de beelden vrijgaven, was er helemaal niemand die ons geloofde. Men zette mijn zoon neer als een agressieve, gevaarlijke gek."