Direct naar artikelinhoud

Britse troepen moeten taliban bekampen in Afghaanse provincie

De Britse regering heeft troepen naar de Afghaanse provincie Helmand gestuurd om de Afghanen bij te staan in de strijd tegen de taliban. De provincie dreigt in handen van de extremisten te vallen.

Volgens de Britse krant The Times is er een eenheid van ongeveer dertig Britse militairen van de Special Air Service (SAS) naar Helmand gezonden om de Afghaanse veiligheidstroepen bij te staan. Het ministerie van Defensie heeft benadrukt dat de militairen niet zullen deelnemen aan de gevechten, maar "een adviserende rol" krijgen.

Groot-Brittannië heeft vorig jaar de gevechtsoperaties in Afghanistan beëindigd, maar heeft momenteel nog wel 450 militairen in het land die deel uitmaken van een trainingsmissie van de NAVO.

Gevechten tussen Afghaanse militairen en de taliban woeden nog steeds in Helmand. In het zuidelijke district Sangin zijn de meeste overheidsgebouwen veroverd door de taliban. Zeker 90 Afghaanse militairen zouden daarbij al overleden zijn.

Volgens de autoriteiten in Helmand dreigt de hele provincie in handen van de taliban te vallen. Zondag smeekte de vicegouverneur van Helmand Mohammed Jan Rasulyar de Afghaanse president Ashraf Ghani nog om extra hulp. De rechterhand van de president, Abdullah Abdullah, zegde maandag na een spoedvergadering in Kabul "onmiddellijke actie" toe. De plaatselijke politie maakt zich zorgen dat deze te laat komt om Sangin te redden.

Britse en Amerikaanse troepen hebben jarenlang in Helmand tegen de taliban gevochten. De meeste opium in de wereld komt ervandaan en de provincie is daarmee van vitaal belang voor de taliban. Meer dan honderd Britse militairen kwamen de afgelopen tien jaar in en om Sangin om het leven.