Direct naar artikelinhoud

Elvis Costello op Gent Jazz

Het Gent Jazz Festival pakt uit met Joe Lovano & het Brussels Jazz Orchestra, Elvis Costello, Jamie Cullum en Bobby Womack als headliners.

Gent Jazz, dat loopt van 11 tot 21 juli, reserveert het eerste weekend in theorie altijd voor de meer confidentiële jazz en het tweede voor light jazz, soul, rock en pop. In de praktijk wordt met die regel soepel omgesprongen. Zo staan in het eerste weekend ook de softdiva's Diana Krall en Dee Dee Bridgewater geprogrammeerd en in het tweede weekend het kwartet van Avishai Cohen en het duo Martial Solal & Stefano Bollani.

In het eerste weekend komt wel saxofonist Joe Lovano met het Brussels Jazz Orchestra (BJO), een speciaal project naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het BJO. Het tweede weekend krijgen we Madeleine Peyroux, Jamie Cullum, Elvis Costello (zes jaar na zijn fenomenale concert met Allan Toussaint) en Bobby Womack (één jaar na de jammerlijke afzegging).

Eerder was al de speciale dag rond goeroe John Zorn aangekondigd. Daar worden nu nog eens vijf nevenconcerten en een tentoonstelling aan gekoppeld. Die tentoonstelling heet Obsessions Collective en brengt in de modernistische woonwijk in de Zebrastraat werk van dertien jonge grafische kunstenaars uit de New Yorkse entourage van Zorn.

Vier avonden lang komt er zowaar ook een tweede podium, de Garden Stage. Daarop komen vooral Belgische jazzbands.