Direct naar artikelinhoud

Fortisvoorzitter Lippens zondigt tegen eigen code

BRUSSEL l De bank-verzekeraar Fortis wil Maurice Lippens (64), de voorzitter van de raad van bestuur, nog eens vier jaar aan de top houden. De raad van bestuur vraagt de aandeelhouders Lippens te herbenoemen als niet-uitvoerend bestuurder, ook al strookt dat niet met de regels van goed bestuur, beter bekend als de code-Lippens. De topman was de initiatiefnemer van de regels voor bestuursmandaten. Die stellen onder meer dat een bestuurder niet langer dan twaalf jaar kan aanblijven, omdat hij dan zijn onafhankelijkheid zou verliezen.

Lippens is sinds 1981 bestuurder van de verzekeringsmaatschappij AG, nu Fortis Insurance. Kortom, hij zit al 26 jaar in de raad van bestuur. Wordt zijn mandaat in 2008 met vier jaar verlengd, dan wordt dat 31 jaar. De raad van bestuur van Fortis vindt er geen graten in.

"Volgens de Belgische en Nederlandse codes van corporate governance moet een bedrijf uitleg verschaffen als het zich niet aan de termijnen houdt. Dat zullen we op de algemene vergadering doen. Je moet een zekere mate van continuïteit hebben", zegt Gilbert Mittler, financieel directeur van Fortis.

Fortis is ook van plan de herbenoeming van directievoorzitter Jean-Paul Votron voor te stellen. Keuren de aandeelhouders die op 29 april 2008 goed, dan kan Votron blijven tot 2011. Bestuurder Piet Van Waeyenberghe komt niet in aanmerking voor een herbenoeming. Hij bereikt in 2008 de leeftijdsgrens van zeventig jaar.